Czekolada niejedno ma imię!
Któż z nas nie lubi czekolady! Zwykle na
jednej kostce się nie kończy. Jednak czy wiecie, jakie są korzenie tego
uwielbianego na całym świecie przysmaku?
Pochodzenie czekolady – korzenie kakaowego przysmaku
Czekolada ma swój długi rodowód. Jej prototypem
był napój (warto dodać, że niesłodki), który wytwarzali Aztekowie. Używali do
tego celu czterech składników: kakao, wody, chili i wanilii. Dopiero w XVI
wieku, za sprawą odkryć geograficznych i zamorskich ekspedycji po przyprawy,
kakaowiec trafił do Europy. Z czasem na popularności zyskał napój powstający na
bazie jego ziaren, z dodatkiem cukru trzcinowego i miodu. W XIX wieku metody
produkcji doprowadziły do powstania pierwszego batona czekoladowego. Pierwszym
krajem, którego mieszkańcy mogli cieszyć się z jego smaku, była Anglia. Krok w
krok podążali za nimi Szwajcarzy, do dziś utożsamiani ze znakomitymi wyrobami
czekoladowymi. Opracowali oni unikalną technikę, która umożliwiła jeszcze
lepsze wydobycie smaku z ziaren kakaowca.
Proces powstawania czekolady w kilku zdaniach
Bez ziaren kakaowca nie może być mowy o
stworzeniu wysokiej klasy czekolady.
Zbiór ziaren to dopiero pierwszy krok na drodze do uzyskania fantastycznego
wyrobu. Zebrane ziarna kakaowca muszą zostać poddane procesowi fermentacji po
to, aby wydobyć z nich głębię aromatu. Na tym etapie dokonuje się odseparowania
ziaren od miąższu. Gdy te pierwsze są już dobrze wysuszone, można przystąpić do
ich przetworzenia. W fabryce czekolady są poddawane wstępnemu oczyszczeniu z
resztek piasku. Dochodzi do procesu prażenia, co ma wzmocnić walory smakowe końcowego
wyrobu. Wnętrze ziaren ulega mieleniu (konszowaniu) i stanowi główny surowiec,
odpowiedzialny za właściwości i smak produktu. Czas i temperatura, w których
przebiega ten proces, są uzależnione od rodzaju wyrobu.
Gatunki czekolad
Czekolada to wyrób bazujący na wspomnianej już
miazdze kakaowej, tłuszczu kakaowym i środku słodzącym. Jej definicja
uwzględnia udział suchej masy kakaowej na poziomie co najmniej 35% (w tym nie
mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej). Skład różni się w zależności
od rodzaju czekolady - najbardziej klasyczna to ta gorzka. Charakteryzuje ją
wysoka zawartość kakao i wyraźna gorzkość w smaku. Jest chętnie wybierana
również przez wegan z racji tego, że nie ma w swoim składzie mleka. Wśród
popularnych rodzajów znajduje się też czekolada mleczna, w której nie może
zabraknąć mleka, ale też cukru. Cechuje ją słodszy i bardziej przystępny smak.
Miłośnicy słodkości uwielbiają też białą czekoladę. Swoją barwę zawdzięcza ona
brakowi proszku kakaowego. Spośród powyżej wymienionych stanowi też najsłodszy
wariant. W sklepach nabyć można również czekoladę ruby o nieco kwaśnym i
subtelnym smaku, która ma jagodowe nuty.
Właściwości czekolady
Najzdrowszą spośród wyżej wymienionych jest –
oczywiście – czekolada gorzka. Stanowi ona cenne źródło flawonoidów, które
pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Zjedzenie kilku kostek poprawia nastrój i
powoduje wydzielanie się endorfin w mózgu. Przysmak ten jest też cennym źródłem
magnezu. Stanowi produkt wysokoenergetyczny, dlatego może być przydatnym
dodatkiem w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie.
Najbardziej doceniane kompozycje smakowe
Ile osób, tyle gustów. Istnieją jednak sprawdzone
i udane kompozycje smakowe, które zjednują sobie tysiące osób na całym świecie.
Jest wśród nich zestawienie czekolady i soli morskiej. Połączenie słodkiego i
słonego pozwala lepiej poczuć bogactwo smaku, ukryte w każdej tafli. Kolejnym
uwielbianym miksem jest czekolada i różowy pieprz. Podobnie jak w przypadku
chili, ostre smaki świetnie łączą się ze słodyczą. Wśród chętnie wybieranych
wariantów nie brakuje też tabliczek z ginem, piwnym słodem czy whisky.
Byłam kiedyś w dużej fabryce czekolady w Belgii i było to świetne doświadczenie ❤
OdpowiedzUsuńJa nie jestem największą fanką czekolady, ale niewątpliwie jej delikatność potrafi zawrócić w głowie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę. Najbardziej gorzką i mleczną. Byłam kiedyś nawet w fabryce czekolady. ;)
OdpowiedzUsuńOd dłuższego czasu u nas najczęściej gości czekolada gorzka. No i kakao nigdy nam się nie nudzi :)
OdpowiedzUsuńAhh ta czekolada afrodyzjak 😁 Fajne opis jak powstanie . Lubię czekolad ale nie lubię np lodów czekoladowy ciekawe co 😂
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę. Ostatnio oglądałam serial Rotten i było tam, jak naprawdę wygląda proces powstawania czekolady... to jest straszne, bo osoby, które owe ziarna kakaowca zbierają, żyją za głodowe stawki w okropnych warunkach.
OdpowiedzUsuń