Pyszna czekolada nie musi być niezdrowa
Chcąc zadbać o sylwetkę i zdrowie, często wystrzegamy się słodyczy. Nie jest to jednak konieczność - wystarczy sięgnąć po zdrowsze odpowiedniki sklepowych łakoci, aby móc cieszyć się ze słodkiego smaku, a jednocześnie nie zaszkodzić swojemu organizmowi. Pyszna czekolada z dodatkiem białka to jeden z nich.
- Słodzona słodzikiem - bez dodatku cukru
- Nie tylko zdrowa, ale i pyszna czekolada
Na czekoladę bez laktozy, ale jednocześnie ze zwiększoną ilością białka, może zdecydować się niemal każdy. To wartościowy zamiennik tradycyjnej czekolady, która zawiera duże ilości cukru i tłuszczów trans, nieodpowiednich dla ludzkiego organizmu.
Słodzona słodzikiem - bez dodatku cukru
Czekolada to jeden z podstawowych składników wielu deserów. Ta tradycyjna
jest jednak bardzo słodka, a swoją słodycz zawdzięcza dużej ilości cukru, który
nie tylko podnosi kaloryczność deseru, ale również negatywnie wpływa na
zdrowie. Pyszna czekolada z dodatkiem białka słodzona słodzikiem - bez dodatku
cukru to alternatywa dla "zwykłej" czekolady. Dzięki zawartości
słodzika, przysmak jest słodki, a jednocześnie zdrowszy od tradycyjnych wyrobów
z czekolady. 100 g takiej czekolady dostarcza również 26 gramów wysokiej
jakości białka WPC, będącego źródłem aminokwasów egzogennych. Jeśli szukasz
zdrowego odpowiednika tradycyjnej czekolady, wypróbuj
czekoladę bez laktozy i cukru, oraz z dużą zawartością białka.
Nie tylko zdrowa, ale i pyszna czekolada
Z wyborem odpowiednich dla siebie, czekoladowych łakoci mają często problem osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy. Trudno jest znaleźć na rynku wartościowe produkty czekoladowe bez jej dodatku, dlatego żywność dietetyczna pozbawiona laktozy znajduje tak dużą grupę zwolenników. Do produkcji czekolady dietetycznej wykorzystywane jest odtłuszczone mleko w proszku bez laktozy. Po spożyciu tej czekolady przez osoby z nietolerancją laktozy nie występują więc nieprzyjemne dolegliwości w postaci bólu brzucha, mdłości, kolek, wzdęć lub wydalania gazów.
Fakt, że do produkcji tej czekolady nie wykorzystuje się mleka z laktozą lub
cukru, nie oznacza, że produkt został pozbawiony składników odżywczych. Pyszna
czekolada bez laktozy i cukru, podobnie jak ta tradycyjna, zawiera dużą ilość
potasu, magnezu, żelaza, wapnia i cynku, a także teobrominy, która działa
podobnie do kofeiny. Szukając zdrowszej alternatywy dla sklepowej czekolady,
warto sięgnąć po pyszną czekoladę bez cukru, przygotowaną na mleku bez laktozy,
za to z dużą zawartością białka i cennych dla organizmu pierwiastków.
Mniam, mniam, czekolada zawsze na tak ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę, nieważne czy jest zdrowa, czy nie ;)
OdpowiedzUsuńTo fakt. Są dobre i zdrowe czekolady.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję czekoladę bez laktozy :D
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa czy będzie mi smakowała :D
Pozdrawiam!
Na rynku jest wiele fajnych i zdrowszych wersji czekolad. Zawsze przed zakupem muszę sprawdzic skład :)
OdpowiedzUsuńświetne rozwiązanie ;)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, chociaż z umiarem to i tradycyjna czekolada jest pomysłem dobrym :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię produkty all nutrition, ale czekolady jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńUWielbiam czekoladę i nic na to nie poradzę :D
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiej ale chetnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńJako niedoszły technolog żywności mogę powiedzieć, że czekolada to jeden z najzdrowszych słodyczy ;)
OdpowiedzUsuńTej nie znam, ale lubię gorzką, dobrą czekoladę :)
OdpowiedzUsuń