Pyszna czekolada nie musi być niezdrowa

 

Chcąc zadbać o sylwetkę i zdrowie, często wystrzegamy się słodyczy. Nie jest to jednak konieczność - wystarczy sięgnąć po zdrowsze odpowiedniki sklepowych łakoci, aby móc cieszyć się ze słodkiego smaku, a jednocześnie nie zaszkodzić swojemu organizmowi. Pyszna czekolada z dodatkiem białka to jeden z nich.

  1. Słodzona słodzikiem - bez dodatku cukru
  2. Nie tylko zdrowa, ale i pyszna czekolada

Na czekoladę bez laktozy, ale jednocześnie ze zwiększoną ilością białka, może zdecydować się niemal każdy. To wartościowy zamiennik tradycyjnej czekolady, która zawiera duże ilości cukru i tłuszczów trans, nieodpowiednich dla ludzkiego organizmu.


Słodzona słodzikiem - bez dodatku cukru

Czekolada to jeden z podstawowych składników wielu deserów. Ta tradycyjna jest jednak bardzo słodka, a swoją słodycz zawdzięcza dużej ilości cukru, który nie tylko podnosi kaloryczność deseru, ale również negatywnie wpływa na zdrowie. Pyszna czekolada z dodatkiem białka słodzona słodzikiem - bez dodatku cukru to alternatywa dla "zwykłej" czekolady. Dzięki zawartości słodzika, przysmak jest słodki, a jednocześnie zdrowszy od tradycyjnych wyrobów z czekolady. 100 g takiej czekolady dostarcza również 26 gramów wysokiej jakości białka WPC, będącego źródłem aminokwasów egzogennych. Jeśli szukasz zdrowego odpowiednika tradycyjnej czekolady, wypróbuj czekoladę bez laktozy i cukru, oraz z dużą zawartością białka.


Nie tylko zdrowa, ale i pyszna czekolada

Z wyborem odpowiednich dla siebie, czekoladowych łakoci mają często problem osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy. Trudno jest znaleźć na rynku wartościowe produkty czekoladowe bez jej dodatku, dlatego żywność dietetyczna pozbawiona laktozy znajduje tak dużą grupę zwolenników. Do produkcji czekolady dietetycznej wykorzystywane jest odtłuszczone mleko w proszku bez laktozy. Po spożyciu tej czekolady przez osoby z nietolerancją laktozy nie występują więc nieprzyjemne dolegliwości w postaci bólu brzucha, mdłości, kolek, wzdęć lub wydalania gazów.

Fakt, że do produkcji tej czekolady nie wykorzystuje się mleka z laktozą lub cukru, nie oznacza, że produkt został pozbawiony składników odżywczych. Pyszna czekolada bez laktozy i cukru, podobnie jak ta tradycyjna, zawiera dużą ilość potasu, magnezu, żelaza, wapnia i cynku, a także teobrominy, która działa podobnie do kofeiny. Szukając zdrowszej alternatywy dla sklepowej czekolady, warto sięgnąć po pyszną czekoladę bez cukru, przygotowaną na mleku bez laktozy, za to z dużą zawartością białka i cennych dla organizmu pierwiastków.


12 komentarzy:

  1. Mniam, mniam, czekolada zawsze na tak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czekoladę, nieważne czy jest zdrowa, czy nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To fakt. Są dobre i zdrowe czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję czekoladę bez laktozy :D
    Jestem ciekawa czy będzie mi smakowała :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na rynku jest wiele fajnych i zdrowszych wersji czekolad. Zawsze przed zakupem muszę sprawdzic skład :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry pomysł, chociaż z umiarem to i tradycyjna czekolada jest pomysłem dobrym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię produkty all nutrition, ale czekolady jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. UWielbiam czekoladę i nic na to nie poradzę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam takiej ale chetnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jako niedoszły technolog żywności mogę powiedzieć, że czekolada to jeden z najzdrowszych słodyczy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger