Placuszki jogurtowe z żurawiną i bananem

 


Dzień dobry :-) U Was też taka piękna pogoda? U mnie cieplutko, aż za jak na tę porę roku, ale jest przyjemnie. Na spacer człowiek chętnie się wybiera :-) Ja mam dla Was propozycję na pyszne śniadanie lub kolację. Placuszki jogurtowe z żurawiną i bananem. Smakują rewelacyjnie, wychodzą puszyste i mięciutkie. Moje dzieci były zachwycone. Jogurt dodałam z Wielunia, który ma prosty, dobry i krótki skład. Bardzo lubię takie produkty i powinno ich być zdecydowanie więcej. Placuszków z podanego przepisu wychodzi około 20 szt (w zależności od wielkości jaką zrobicie). Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)


Składniki:
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu kremowego u mnie Wieluń
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej (może być więcej)
  • 1 średni banan

1. Żurawinę przekładamy do kubka i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Następnie odsączamy z wody i siekamy na mniejsze kawałki. Banana kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym na wysokich obrotach. Powinny podwoić a nawet potroić swoją objętość. 
2. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy jogurt, miksujemy do połączenia się składników.
3. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i również miksujemy do połączenia się składników.
4. Na samym końcu dodajemy posiekaną żurawinę i pokrojonego banana. Mieszamy łyżką.
5. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Łyżką wykładamy porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron na rumiano. Z kolejnymi postępujemy tak samo. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)







17 komentarzy:

  1. Apetyczne :) Nie znałam jogurtów z Wielunia - ale uwielbiam ich twaróg na sernik, więc muszę rozejrzeć się i za jogurtami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy wszelkie placuszki więc i ten przepis wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, muszę zrobić takie placuszki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio mam bzika na punkcie placków, więc i takie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę kiedyś takie spróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  6. No proszę! A właśnie zastanawiałam się, co zaserwować dzieciom w weekend :) Z całą pewnością takie placuszki będą lepsze niż batoniki, czy chipsy. Efekt końcowy wygląda obłędnie. Moje maluchy co prawda średnio lubią żurawinę, ale może zastąpię np. suszonymi morelami, albo wręcz jakimiś świeżymi owocami. Tego dokładnego jogurtu u siebie w sklepie jeszcze nie widziałam, ale poszukam jutro, a jak nie to coś alternatywnego z równie prostym składem. Dzięki za pomysł, myślę, że dzieciaki będą zachwycone ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealnie trafiają w mój kulinarny smak:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z żurawiną muszą być pyszne, zapiszę sobie przepis, może w weekend uda mi się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności :) przez Ciebie głodna się zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie robiłam takich placuszków :) Dziękuję za inspirację - junior będzie zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentują się przepysznie *.* Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki. Podczas pierwszej fazy pandemii ciągle sprawdzałam jakieś przepisy i codziennie były inne placki :D Jogurtowe chyba najbardziej mi smakują :) Również robiłam z bananem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pożywne i zdrowe. Musze takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm, pyszności :) robię ostatnio różne placuszki, spróbuję i takie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger