Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Dzień dobry :-) Ten tydzień zaczynamy od słodkości. Nasze ulubione ciasteczka budyniowe w dwóch kolorach przekładane powidłem śliwkowym. Ciasteczka mogą dłużej poleżeć, są przepyszne. Idealnie sprawdzą się na każdą okazję. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 300 g masła
- 4 budynie waniliowe
- 120 g cukru pudru
- 380 g mąki pszennej typ 450
- 20 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka M
- 1 całe jajko
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1. Mąkę przesiewamy na bla, dodajemy budynie, proszek do pieczenia i cukier puder, mieszamy. Dodajemy zimne masło (możemy je zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Mieszamy z mąką.
2. Dodajemy jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto. Jak ciasto by się nam nie łączyło to dodajemy śmietanę i zagniatamy.
3. Ciasto dzielimy na pół. Jedną zostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy do momentu, aż ładnie połączy się nam z ciastem.
4. Oba ciasta owijamy folią i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
5. Po tym czasie najpierw wałkujemy jedno ciasto (na około 2-3 mm) i wykrawamy ciasteczka, potem drugie. Pamiętajmy, żeby wykroić tyle samo ciasteczek bez dziurki, co z dziurką.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasteczka rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 8 - 10 minut. Studzimy na kratce. Następnie przekładamy marmoladą lub powidłem. Smacznego :-)
zapisuję przepis, chętnie wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wyglądają. Och z pewnością smaczne. ;)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńMuszę się w końcu zabrać za wypieki. Tyle tu inspiracji <3 A ciasteczka prezentują się efektownie i wydają się dość proste w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńurocze!
OdpowiedzUsuńDomowe ciasteczka są najlepsze.
OdpowiedzUsuńJakie zgrabne :)
OdpowiedzUsuńOh so nice recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
Uwielbiam takie ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńCzasami jak myślę, że nic mnie nie zaskoczy to widzę taki przepis 😊 Możliwe, że wszyscy już wiedzą, że można takie ciastka z budyniem upiec, ale ja nie wiedziałam. Koniecznie do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńMniam! Wyglądają pysznie! Kojarzą mi się z klasycznymi maślanymi ciasteczkami, które w dzieciństwie piekła nam mama :)
OdpowiedzUsuń