3 bit po mojemu

 


Dzień dobry :-) Już piątek, a jak przed nami weekend to przepis na pyszne ciasto do kawy będzie idealny. Ja mam dla Was właśnie 3 bit w mojej wersji. Na spodzie biszkopt, żeby ciasto było bardziej stabilne, dwa rodzaje herbatników i dżem porzeczkowy, który sprawia, że nie jest ono takie słodkie. Cukru też nie dawałam za dużo. Ciasto proste, szybkie w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie. Polecam i miłego dnia i weekendu Wam życzę :-)

Blaszka: 23 x 33 cm

Biszkopt:

  • 4 jajka M
  • 2 łyżko oleju
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy po 40g)
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 2 - 3 łyżki cukru

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • woda

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki kajmaku
  • herbatniki typu petitki ciemne i wieloziarniste
  • słoiczek dżemu porzeczkowego

Polewa czekoladowa:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 ml śmietanki 30%

Biszkopt:
1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści.
2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy, lub miksujemy na najniższych obrotach.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu studzimy.

Masa budyniowa:
1. Połowę mleka gotujemy, w drugiej rozrabiamy nasze budynie. Jak mleko zacznie się gotować wlewamy i ciągle mieszając gotujemy budyń. Jak zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia.
2. Po wystudzeniu kostkę masła ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy budyń.

Masa śmietanowa:
1. Żelatynę dajemy do 1/3 szklanki wody, mieszamy i odstawiamy aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, pamiętajmy, żeby nam się nie zagotowała. Odstawiamy do wystudzenia.
2. W międzyczasie ubijamy śmietanę 30%. Po ubiciu dodajemy cukier i na samy końcu przestudzoną żelatynę.

Polewa:
Czekoladę razem z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak polewa zrobi się gładka, odstawiamy do przestudzenia. 

Przełożenie ciasta:
biszkopt - 1/2 puszki masy kajmakowej - ciemne ciastka - masa budyniowa - ciastka wieloziarniste - dżem porzeczkowy - ciasta wieloziarniste - masa śmietanowa - polewa 

Ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Ja zrobiłam najpierw część tzn. na biszkopt dałam masę kajmakową, następnie ciasta i masę budyniową i w tym momencie włożyłam na czas przygotowania masy śmietanowej do lodówki, żeby masa budyniowa nam ładnie się zastygła. Jeśli lubicie słodkie ciasta, to kajmaku możecie dać całą puszkę. Smacznego :-)







19 komentarzy:

  1. Ooo, rzeczywiście to trochę inna wersja, niż ta, którą znam. Ale warta przetestowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Z chęcią przetestuję ten przepis :)
    Carrrolina Blog-klik

    OdpowiedzUsuń
  3. będę musiała wypróbować w takiej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda i kolejny raz musiałam trafić na takie ciacho tak późno, a narobiłaś mi smaka :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny wygląd w warstwach, każda warstwa ma inny smak.
    Bardzo kuszące.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! Aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten przepis zaraz podeśle mojej mamie. Ona uwielbia takie cudeńka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam baton 3bit, wiele dobrego słyszałam też na temat smaku ciasta o tej nazwie. Nigdy go nie jadłam, ale wygląda apetycznie.
    Zostaję tu na dłużej po więcej inspiracji <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja na razie zrezygnowałam z pieczenia na rzecz przygotowania się do sesji na studiach. Wiem jednak, że będzie już po wszystkim ponownie ruszę do kuchni by oddać się swojej pasji jaką jest przygotowywanie słodkich deserów :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, chyba wypróbuję taki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. This cake look very beautiful and I'm sure that it is super delicious. Thank you for sharing recipe.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2021/01/lancome-la-vie-est-belle-vs-ysl-black.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger