Mini zawijaski z ciasta francuskiego z masą makową

 

Dzień dobry :-) Mini zawijaski z ciasta francuskiego, to idealna propozycja na święta. Są małe, bardzo smaczne, można je zrobić zamiast ciasteczek. Co najważniejsze bardzo szybko się je robi. Można użyć do nich gotowej masy makowej, albo zrobić swoją. Ja użyłam gotowej od Helio, bo nie miałam kiedy zrobić swojej. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • masa makowa z bakaliami u mnie Helio
  • 1 jajko

1. Ciasto francuskie dzielimy w pionie na 3 paski. Każdy obracamy i na jednej połowie dłuższej części rozprowadzamy masę. Połowę z masą przykrywamy tą połową ciasta bez masy. Lekko przyciskamy.
2. Ostrym nożem kroimy około 1 - 1,5 cm paski. Tak samo robimy z pozostałym ciastem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
3. Każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce. 
4. W miseczce roztrzepujemy jedno jajko i za pomocą pędzelka smarujemy każdego zawijaska. 
5. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) około 15 minut. Zawijaski powinny ładnie się zarumienić.
6. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego :-)











14 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger