Mini zawijaski z ciasta francuskiego z masą makową
Dzień dobry :-) Mini zawijaski z ciasta francuskiego, to idealna propozycja na święta. Są małe, bardzo smaczne, można je zrobić zamiast ciasteczek. Co najważniejsze bardzo szybko się je robi. Można użyć do nich gotowej masy makowej, albo zrobić swoją. Ja użyłam gotowej od Helio, bo nie miałam kiedy zrobić swojej. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- masa makowa z bakaliami u mnie Helio
- 1 jajko
1. Ciasto francuskie dzielimy w pionie na 3 paski. Każdy obracamy i na jednej połowie dłuższej części rozprowadzamy masę. Połowę z masą przykrywamy tą połową ciasta bez masy. Lekko przyciskamy.
2. Ostrym nożem kroimy około 1 - 1,5 cm paski. Tak samo robimy z pozostałym ciastem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
3. Każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce.
4. W miseczce roztrzepujemy jedno jajko i za pomocą pędzelka smarujemy każdego zawijaska.
5. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) około 15 minut. Zawijaski powinny ładnie się zarumienić.
6. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego :-)
Świetny post :)
OdpowiedzUsuńszybki deser!
OdpowiedzUsuńzaciekawiły mnie, będę Musiała spróbować zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńFabulous blog
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i szybkie w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na taką przekąskę ;)
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł i mało pracochłonny.
OdpowiedzUsuńWydają się świetną przekąską, w sam raz na imprezę :)
OdpowiedzUsuńCarrrolina Blog - klik
jeny jakbym to zjadła! pycha!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy ❤
www.twinslife.pl (klik)
super wyglądają
OdpowiedzUsuńGdybym takie zrobiła, mój partner zjadłby wszystkie :D
OdpowiedzUsuń