Magdalenki pomarańczowe z miodem

 

Dzień dobry :-) Lubicie magdalenki? Ja powiem szczerze, że robiłam je po raz pierwszy. W końcu mam foremkę do tych ciasteczek i z córą postanowiłyśmy wypróbować. Nie robiłyśmy cytrynowych, tylko pomarańczowe, zamiast cukru dałyśmy miód pomarańczowy Huzar. Magdalenki wyszły pyszne, dzieciom smakowały bardzo. Są puszyste i leciutkie. Następnym razem zrobimy w innych wersjach smakowych :-) Miłego piątku :-)

Składniki:

  • 6 jajek L
  • 200 g masła
  • 5 łyżek miodu u mnie pomarańczowy Huzar
  • starta skórka z 1 większej pomarańczy
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek 


1. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i szorujemy szczoteczką. Następnie ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy do niej miód, miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta i dodajemy stratą skórkę pomarańczową. Miksujemy do połączenia się składników, dodajemy masło o jeszcze raz miksujemy. 
4. Ciasto odkładamy na co najmniej 30 minut, żeby odpoczęło. Jeśli mamy foremkę silikonową, to niczym jej nie smarujemy, jeśli metalową, to przed pierwszym pieczeniem smarujemy ją olejem (małą ilością).
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do foremek nakładamy ciasto na wysokość tak 3/4, pieczemy około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kartce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :-)









21 komentarzy:

  1. Jeść jadłam, ale nigdy nie piekłam, piękne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdalenki wyglądają przepysznie. Bardzo ciekawe walory smakowe może dać ten pomarańczowy miodek. Bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze? Nie znam tych ciasteczek :O myślałam, że to orzeszki z nadzieniem, ale nie :D amoniaczki też nie, zwykłe maślane też nie, bo są z dodatkiem miodu i skórki zpomarańczy, więc ich nie znam :O ale niebawem poznam, bo mam zamiar wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zastąpić mąkę pszenną np. zmielonymi płatkami owsianymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia. Robiłam je po raz pierwszy i dopiero musiałabym zrobić z ze zmielonymi płatkami, żeby mieć pewność, że wyjdą.

      Usuń
    2. Really ground that oatmeal a couple of times (quick oats). I think it's possible.

      Usuń
  5. Wyglądają mega smacznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też na początku myślałam, że to orzeszki! Ale jednak okazały się większe :))
    Wyglądają bardzo smacznie i jaki mają cudny kształt - pięknie Ci wyszły :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Looks tasty!Thanks for sharing!
    beautyqueen000.blogspot.rs

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku wyglądają obłędnie, aż musiałam sprawdzić czy dobrze czytam, że to twoje dzieło ☺️.
    Hmm, jeszcze pomarańczowe to tym bardziej ślinka cieknie 😘

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam Magdalenek, ale na pewno są przepyszne :D
    Twoje prezentują się bardzo smakowicie :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze chciałam spróbować zrobić magdalenki, a że uwielbiam miód, myślę, że to właśnie ten przepis wykonam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te ciasteczka kojarzą mi się z domem mojej babci. Smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger