Włoska zapiekanka Parmigiana z makaronem
Dzień dobry :-) Uwielbiamy włoskie smaki. Nie tylko ja, mój mąż i syn też, córka jeszcze próbuje. Naszła nasz ochota na coś z bakłażanem i zrobiliśmy parmigiane z passatą i makaronem. Danie wyszło pyszne, jest proste w przygotowaniu i na pewno Wam też przypadnie do gustu. Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-)
Składniki dla 4 osób:
- 2 średnie bakłażany
- 1 cebula
- 700 g passaty
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- 150 g startej mozzarelli
- 100 g startego parmezanu
- 300 g makaronu u mnie kokardki
- oliwa z oliwek
1. Makaron gotujemy al'dente. Bakłażany myjemy, kroimy na plastry o grubości około 0,7 mm, z obu stron oprószamy solą i odstawiamy na około 15 minut, żeby puściły sok.
2. Po tym czasie płuczemy je pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni grillowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Obsmażamy pokrojone bakłażany z obu stron. Odkładamy.
3. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, podsmażamy chwilkę i wlewamy passatę. Dodajemy cukier, świeże listki bazylii. Mieszamy.
4. Na spód naczynia żarodpornego układamy połowę bakłażanów, na nie trochę sosu pomidorowego i posypujemy to wszystko wymieszanymi serami (sery dzielimy na trzy części). Teraz dajemy ugotowany makaron, sos i posypujemy serem. Na ser układamy pozostałe bakłażany, smarujemy sosem i posypujemy resztą startych serów.
5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut. Ser powinien się nam ładnie roztopić. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe :-) Smacznego :-)
pomysł na pyszny obiad!
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie. Jakoś nigdy nie mam pomysłu na bakłażana a tu proszę jaki fajny przepis.
OdpowiedzUsuńNever have pasta with eggplants before, it must be so delicious!
OdpowiedzUsuńOjej, pyszne ...!.
OdpowiedzUsuńOd razu zaciekawiło mnie, że chcę zrobić danie obiadowe, które tym razem właśnie poznałem.
Dziękuję ci za przepis.
Pozdrowienia z Indonezji.
Jak ja uwielbiam zapiekanki ❤️
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki :) włoskie smaki idealne na obiad lub kolację :)
OdpowiedzUsuńNie lubię bakłażanu :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie! Uwielbiam bakłażany i muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle pyszny obiadek!
OdpowiedzUsuńOj, takie obiadki to uwielbiamy! Zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, chętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam włoską kuchnię <3
OdpowiedzUsuńzjadłabym sobie takie pyszności
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze mawiała że do włoskiego jedzenia musza być świeże zioła, zastanawiam się czy masz na parapecie jakieś zioła ?
OdpowiedzUsuń