Talarki ziemniaczane z piekarnika



Dzień dobry :-) Pyszne talarki ziemniaczane możemy potraktować jako przekąskę np. z sosem czosnkowym lub inny, ale jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ugotowanych. Takie pieczone z ziołami są naprawdę pyszne, ja dodatkowo pod koniec pieczenia posypałam je startym serem grana padano. Smakowały na pewno bardzo dzieciakom, nam również. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-)

Składniki na 4 porcje:

  • około 1 kg ziemniaków
  • słodka papryka w proszku
  • oregano
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy lub oliwa
  • starty twardy ser np. grana padano 


1. Ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy w plastry (nie za grube) ja kroiłam w takie 0,5 cm. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
2. Skraplamy olejem rzepakowym lub oliwą, posypujemy ziołami, słodką papryką, solą i pieprzem. Ja przemieszałam wszystko jeszcze drewnianą łyżką.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 minut. Co 15 minut możemy ziemniaczki przemieszać. Po tym czasie ziemniaczki posypujemy startym serem i pieczemy 10-15 minut na termoobiegu. Podajemy do obiad lub jako przekąska :-) Smacznego :-)





15 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pieczone ziemiaczki <3 Moja mama kiedyś często takie robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone są aromatyczne i chrupiace ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam coś takiego na Mazurach, jako dodatek do schabowych, to był solidny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama kiedyś często robiła talarki ale na patelni, narobiłaś mi niesamowitego smaka 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie talarki ziemniaczane, aczkolwiek teraz jakoś ich nie robię :D
    Chętnie wypróbuję Twój przepis :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wygląda, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dzisiaj jadłam z ziołami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj pyszności, zapiekane ziemniaczki to coś co bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapiekanki ziemniaczane są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków z wody, koniecznie muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Też tak czasem robię, ale bez sera, bo nie mogę go jeść ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger