Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku i cieście francuskim
Dzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie polędwiczki wieprzowe, to polecam taką pieczoną w boczku i cieście francuskim. Polędwiczkę najlepiej dzień wcześniej zamarynować. Do polędwiczki podsmażyłam czarowną cebulkę i czosnek. Na drugi dzień owijamy ją tylko boczkiem i ciastem i pieczemy. U nas podana z warzywami. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- około 400 g polędwiczki wieprzowej
- 2 średnie cebule czerwone
- 2-3 ząbki czosnku
- 10 plasterków boczku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- sezam (niekoniecznie)
1. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy dosłownie chwilkę. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem, usuwamy błonki. Do miseczki dajemy 1 łyżkę oliwy, naszą cebulkę i czosnek, sól i pieprz. Mieszamy. Nacieramy tym wszystkim naszą polędwiczkę, wkładamy do miseczki, owijamy folią spożywczą i na noc wkładamy do lodówki.
3. Na blaszce wyłożonej papierem rozkładamy ciasto, na dece rozkładamy plastry boczku, tak aby troszkę na siebie zachodziły. Przekładamy na nie polędwiczkę oraz cebulę i zawijamy.
4. Przenosimy na ciasto (układamy w pionie) i zawijamy do końca w roladę.
5. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
6. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) około 45 minut. Smacznego :-)
It looks very special!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł kochana :-)
OdpowiedzUsuńciasto francuskie i mięso to zawsze dobry pomysł!:)
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie :) fajny pomysł z tym ciastem francuskim :) akurat mam w domu :)
OdpowiedzUsuńuuuuuu zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńPolędwiczki w takim wydaniu jeszcze nie jadłam 😉
OdpowiedzUsuńZnowu mnie zaskoczyłaś przepisem! Kompletna nowość i myślę, że być może bez super talentu kulinarnego dam radę ;)
OdpowiedzUsuńZ takiej ilości mięsa mój partner byłby zadowolony :D
OdpowiedzUsuń