Bezlaktozowe ciasteczka z żurawiną i płatkami owsianymi



Dzień dobry :-) 17 maja odbyły się warsztaty online z Jaśkiem Kuroniem w ramach akcji cała Polska piecze z Kasią. Zostały one zorganizowane przy okazji Światowego Dnia Pieczenia. Ja z takich warsztatów skorzystałam i mam dla Was przepis na pyszne bezlaktozowe ciasteczka, które były pieczone w ramach warsztatów. Oprócz ciasteczek była też krucha cytrynowa tarta. Ciasteczka polecam, bo robi się je szybciutko, a są naprawdę pyszne. Miłego piątku :-)

Składniki:

  • 220 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 130 g mąki pszennej typ 500-550
  • 85 g miękkiej kostki do pieczenia Kasia bez laktozy
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan
  • 70 g cukru/erytolu - ja nie dałam w ogóle
  • 2/3 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g suszonej żurawiny


1. Margarynę utrzeć z cukrem (ja bez cukru) i wanilią. Wbić jajko i dalej ucierać. Dodać banana i ucierać.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy.
3. Na sam koniec dodajemy płatki owsiane i posiekaną żurawinę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto ma być dość gęste.
4. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Lekko spłaszczamy i pamiętajmy o zachowaniu niewielkich odstępów.
5. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. U mnie ciut dłużej do zrumienienia się. Wyjmujemy, studzimy i gotowe :-) Smacznego :-)







8 komentarzy:

  1. porywam kilka sztuk do herbatki w pracy!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest przepis, który na pewno sprawdzę własnoręcznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w rodzinie osobe z nietolerancją laktozy, wiec przepis sie przyda.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasteczka na bazie płatków owsianych. Można je dowolnie modyfikować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają na chrupiące ;) coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale czekaj czekaj. Chodzi o kostkę do pieczenia - to jest margarynę? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger