Jajka w sosie koperkowym z ziemniakami
Dzień dobry :-) Moje dzieci ostatnio przejęły inicjatywę w wymyślaniu obiadów. Tym sposobem jako pierwsze miały być jajka w sosie koperkowym z ziemniakami. Córka ma takie w przedszkolu, a syn w szkole na obiad. Oboje zgodnie stwierdzili, że uwielbiają więc zrobiłam. Fakt obiad był zjedzony w tempie ekspresowym, beż żadnego marudzenia, że za dużo, czy nie smakuje mi ;-) Polecam danie proste i naprawdę pyszne :-) Miłego dnia :-)
Składniki na 4 porcje:
jajka (u nas po 2 sztuki na głowę)
Sos:
300 ml buliony warzywnego lub drobiowego
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki
pęczek koperku
sól
pieprz
1. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy ze skorupek. Ziemniaki gotujemy.
2. Wcześniej przygotowujemy bulion, do gorącego wlewamy śmietankę, mieszamy łyżką żeby połączyła się z bulionem, dodajemy mąkę i również mieszamy. Wszystko stawiamy na gazie i gotujemy, jak sos zacznie nam gęstnieć dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
3. Na talerz wykładamy ziemniaki, jajka i polewamy sosem koperkowym. Możemy dodać ogórki kiszone lub inne ulubione dodatki :-) Smacznego :-)
moja mama takie czasem robi;0
OdpowiedzUsuńDziękuję za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńKlasyka szpitalnych obiadów xD ale domowe na pewno lepsze ;)
OdpowiedzUsuńO mniam mniam, aż zgłodniałam - dawno nie jadłam jajek w takiej wersji - nie mam koperku, ale mam musztardę 😉. Dałaś mi natchnienie. Dzięki... Czas wrócić do smaków z przeszłości. Miłego dnia 😘
OdpowiedzUsuńwow kocham jajka, ale jeszcze nie jadłam jajek z ziemniakami :D
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie obiady :-) dołozyłabym tylko jeszcze szpinak :D
OdpowiedzUsuńO matko, kobieto.. ale narobiłaś mi smaka :oo
OdpowiedzUsuńTen sos fajny :)
OdpowiedzUsuńJajek w takim połączeniu nie jadłam, ale naszła mnie ochota na klopsiki w sosie koperkowym.
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda apetycznie, może się pewnego dnia skusze. Uwielbiam jajka z majonezem oraz szczypiorkiem zwłaszcza, a ziemniaki mi się w ostatnim czasie przejadły.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Weronika S.
pasjeweroniki.blogspot.com
Pysznie! Uwielbiam takie jajka.
OdpowiedzUsuńNigdy Nie jadłam jajek w takim sosie :) my najczęściej jaja zjadamy na śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na szybkie danie:)
OdpowiedzUsuńProsty i szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam jajek w sosie koperkowym. U mnie w domu jadło się ziemniaki, jajka sadzone i do tego mizeria 😉
OdpowiedzUsuńmy bardzo lubimy takie obiadki
OdpowiedzUsuńMm, do tego jakaś surówka i idealny obiad ;)
OdpowiedzUsuńMąka ma być ziemniaczana czy pszenna?
OdpowiedzUsuńPszenna.
Usuń