Ciasto Ptasie Mleczko



Dzień dobry :-) Już piątek, więc na weekend pyszne ciasto do kawy trzeba zrobić :-) Ja mam dla Was przepis na lekkie i rewelacyjne w smaku ptasie mleczko. Biszkopt, który powinien być ciemniejszy, ale ja miałam tylko jeden budyń, na to pianka z serków i śmietanki i polewa czekoladowa :-) Przepis znalazłam tutaj (klik) Ciasto posmakuje wszystkim, polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 600 g serka homogenizowanego u mnie Danio


Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 niepełna łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody


Ciasto:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniami. Stopniowo dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach. 
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Do tzw."suchego patyczka" studzimy.

Masa:
1. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. 
2. W dużej misce ubijamy śmietankę 30%. Powinna być gęsta i puszysta, dodajemy serki, miksujemy do połączenia się składników. Na końcu wlewamy wystudzone galaretki, dokładnie miksujemy.
3. Masę wylewamy na ciasto (jeśli jest rzadka to wstawiamy na chwilkę do lodówki i wtedy wykładamy na ciasto). Ciasto wkładamy do lodówki. 

Polewa:
1. Żelatynę rozpuszczamy w podanej ilości wody. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, śmietanę i kakao. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy.
2. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby żelatyna połączyła nam się z resztą. Polewę odstawić do wystudzenia.
3. Wystudzoną polać ciasto, wyrównać i włożyć na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc. Smacznego :-) 





19 komentarzy:

  1. Jak pieknie wyglada, super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to pysznie wygląda! Aż zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz na sam widok robię sie głodna 🤷‍♀️
    Pyszności!
    Buziaki 😘

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo, wygląda pysznie :) i chyba szybko się przygotowuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Zapisuję przepis! Dzięki! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Niedługo takie pyszne cudo może być rarytasem... Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje ptasie mleczko prezentuje się przepysznie :D
    Chętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. az mi ślinka leci! Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Warstwa ptasiego mleczka wygląda bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto jest pyszne! A najlepsza chyba wychodzi polewa <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie, aż żałuję, że mi nie wolno takiego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger