Ciasto ucierane serowo-makowe Siostry Anastazji
Dzień dobry :-) Pyszne ciasto Siostry Anastazji, które pieczemy w całości. Pracy troszkę przy nim jest, ale wynagradza to smakiem, a smaków jest tu kilka. Jest ciasto ucierane, jest mak, ser i są biszkopty. Ja do ciasta używałam masła, ale jak ktoś woli margarynę to oczywiście może, bo w oryginalnym przepisie była właśnie ona. Ujęłam też trochę cukru, ciasto i tak było słodkie. Na pewno trzeba pamiętać, żeby wcześniej sparzyć sobie mak. Polecam i miłego dnia życzę :-)
Blaszka: 34x24 cm
Składniki ciasto ucierane:
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masa serowa:
- 600 g zmielonego sera
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
1. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem pudrem stopniowo dodając żółtka, ser i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do sera i mieszamy drewnianą łyżką.
Mak:
- 300 g suchego maku
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 50 g cukru
- 3 jaja
- 2 łyżki masła
- bakalie
1. Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Masło roztopić, dodać mak, miód i cukier, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
2. Jak masa przestygnie dodać żółtka i bakalie.
3. Dokładnie wymieszać i jeszcze podsmażyć. Jak ktoś lubi można dodać jakiś aromat.
Piana:
- 7 białek
- 1/3 szklanki cukru pudru
Pianę ubijamy jak nasze ciasto będzie kończyło się piec.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
Dodatkowo:
- opakowanie podłużnych biszkoptów
Przygotowanie ciasta do pieczenia:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - na spód dajemy ciasto ucierane - 1/2 opakowania biszkoptów układamy na ukos w kratkę - między wolne przestrzenie rozprowadzamy mak i masę serową (tworzymy artystyczne większe kleksy) - 1/2 część biszkoptów układamy na ukos w kratkę i dajemy pozostałą część maku i masy serowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczmy około 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy i na gorące nakładamy naszą ubitą pianę z białek. Zapiekamy ponownie. Ja zapiekałam jakieś 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyłam i ciasto zostawiłam w uchylonym jeszcze jakieś 10 minut. Wyjęłam i odłożyłam do wystudzenia.
W oryginalnym przepisie rosy na bezie miało nie być u mnie pojawiła się jakoś sama :-)
Smacznego :-)
ale pięknie się prezentuje :D Jadłabym!
OdpowiedzUsuńThis cake is very special, the sponge is mouth-watering!
OdpowiedzUsuńYummy!
Prezentuje się obłednie :-O
OdpowiedzUsuńWygląda cudowni :)
OdpowiedzUsuńpowiem mężowi, żeby zrobił!
OdpowiedzUsuńwarto je upiec!
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze smacznie! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńJak będziesz dawać takie smaczne przepisy, to wkrótce będę szersza niż dłuższa;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, jestem pewna, że u mnie szybko by zniknęło :D
OdpowiedzUsuńIdealnie Ci wyszła piana na cieście z tymi kropelkami. Pewnie smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smacznie się prezentuje :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Ser i mak lubię to połączenie, samo dobro :)
OdpowiedzUsuńNice recipe & yummy
OdpowiedzUsuńWyjątkowo prosty przepis :) Myślę, że nawet taki antytalent do pieczenia jak ja by sobie poradził!
OdpowiedzUsuńSpróbuję je upiec, gdy będę miała wolniejszy weekend :)
OdpowiedzUsuńWszystko, co ma w nazwie "mak" mój chłopak pochłania bez opamiętania :D
OdpowiedzUsuńNiby proste, a bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś książkę z wypiekami Siostry Anastazji :D Wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńwygląda spektakularnie :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuń