Jambalaya z kurczakiem i chorizo
Dzień dobry :-) Jeśli lubicie dania jednogarnkowe, to polecam Wam jambalaya. Jest naprawdę pyszna, syta i aromatyczna. Tym razem zrobiliśmy z kurczakiem i chorizo. Do tego dania możecie dodać wszystko co lubicie. Robi się szybko, a satysfakcja gwarantowana :-) Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-)
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- około 200 g kiełbasy chorizo
- 250-300 g ryżu
- w czerwona cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 papryczki chilli
- 4 łodyżki selera naciowego
- 2 pęczki szczypiorku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól
- pieprz
- świeża kolendra
1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w paseczki. Papryki w kostkę, seler naciowy też. Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, kurczaka w kostkę.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy czosnek i kurczaka. Smażymy około 2-3 minuty.
3. Wsypujemy ryż i podsmażamy wszystko 2 minuty. Teraz wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, obie papryki i papryczkę chilli. Całość dusimy około 10 minut.
4. Następnie dodajemy selera naciowego i chorizo. Gotujemy. Jak sos się nam zagęści dodajmy posiekany szczypiorem, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerze, przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą :-) Smacznego :-)
Ciekawy pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jambalayę! Bardzo często robię i dodaję do niej jeszcze kmin rzymski i paprykę wędzoną oraz kurkumę bądź curry. Rezygnuję za to zupełnie z selera, bo go nie lubię :P Czasem, jak nie mam żadnej kiełbaski to dodaję do niej również krewetki. No pycha! :D
OdpowiedzUsuńNazwa kiedyś obiłą mi się o uszy ;)
OdpowiedzUsuńThis jambalaya looks so appetizing!
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale wspaniale i apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
coś dla mnie, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńChyba dzisiaj zjem coś takiego z indykiem i kaszą bulgur. Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!^^
o! Dzięki za inspiracje:)
OdpowiedzUsuńoja! to bym mega chętnie zjadła! i jaka nazwa ekstra ! :)
OdpowiedzUsuńMasz świetny nick, aż chciałoby się zjeść kruche babeczki :)))
OdpowiedzUsuńDanie najszybsze z możliwych... Jestem głodna
Bardzo lubię, smaczna i bardzo aromatyczna potrawa :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis 😉
OdpowiedzUsuńPyszne danie, robiłam w nieco innej wersji, ale fakt, bardzo uniwersalne w dodatkach :)
OdpowiedzUsuńTakiego dania jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Oj tym razem zdecydowanie nie moje smaki, ani klimaty żywnościowe, ale sam przepis dla fanó chorizo i mięsa jak najbardziej na tak :-)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńFajna nazwa :D
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie. Bardzo ciekawa nazwa tej potrawy :D jeszcze jej nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńNAwet jak bym taką propozycję zjadł :)
OdpowiedzUsuń