Kruche ciasteczka cytrynowe z marmoladą



Dzień dobry :-) Kolejne ciasteczka, które idealnie pasują na Święta :-) Można zrobić je sporo wcześniej, bo z dnia na dzień robią się bardziej miękkie i lepiej smakują. Proste i szybkie w przygotowaniu, nic tylko robić :-) Polecam i miłego piątku życzę :-)

Składniki:

  • 70 g cukru pudru + do posypania ciasteczek
  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 1 jajko M
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • marmolada do przełożenia


1. Z wyżej wymienionych składników (oprócz marmolady) zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Po tym czasie dzielimy na porcje. Rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wykrawamy foremkami ciastka. Pamiętajmy, żeby zrobić tyle samo ciasteczek bo będziemy je przekładać. 
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 15 minut (funkcja góra - dół), po upieczeniu studzimy i przekładamy marmoladą. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-)







15 komentarzy:

  1. Mniam, wyglądają pięknie i chyba zrobię je ze Starszakiem. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jak znalazł na świątecznie pieczenie ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ile słodkości, aż trudno się im oprzeć :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ojaaaa mega smakowite się wydają !

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich ciasteczek nie robiłam, więc chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszne i urocze ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Z pewnością są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger