Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i kukurydzą



Dzień dobry :-) Jak tylko jest u nas w domu jakaś impreza, to zawsze robimy jakieś przekąski z ciasta francuskiego z różnymi dodatkami. Wszyscy je lubią chrupać same lub zamiast pieczywa jako dodatek do sałatki. Moje starsze dziecko i mąż również fanami takich przekąsek są. Tym razem proste, szybkie ślimaczki. Ciasto posmarowałam dobrej jakości ketchupem, posypałam oregano, na to salami, kukurydza i mozzarella. Kroimy, pieczemy i gotowe :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-)

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • salami w plasterkach
  • kukurydza z puszki
  • oregano
  • ketchup dobrej jakości lub passata
  • starta mozzarella


1. Ciasto francuskie rozwijamy i układamy w poziomie. Po całość (zostawiając około 2 cm nie posmarowanego ciasta u góry i na dole). Posypujemy oregano, układamy plasterki salami.
2. Kukurydzę odsączamy z zalewy, rozrzucamy po salami. Całość posypujemy startą mozzarellą.
3. Ciasto zwijamy tak jak roladę. Kroimy ostrym nożem około 1,5 - 2 cm kawałki.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim nasze ślimaczki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
5. Ślimaczki pieczemy około 15-20 minut. Muszą ładnie się zarumienić. Studzimy na kratce. Smacznego :-)





14 komentarzy:

  1. Mniam, chyba zaraz polecę do sklepu i jeszcze dzisiaj zrobię takie ślimaczki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednak zrobiłam dzisiaj, przepis sprawdzony, polecam! Wyszły pyszne! :)

      Usuń
  2. Super pomysł, muszę kiedyś wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ślimaczki są smaczne i chętnie bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne, u mnie podejrzewam, że by się zajadali :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ślimaczki, idealnie pasują na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale sprytne! Zwykle takie frykasy robię na słodko...muszę spróbować innej wersji:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale czadowe! Nic tylko brać w lunchbox'a i na wycieczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też uwielbiam wariacje z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger