Sernik z rosą - pyszny



Dzień dobry :-) Wiem, że po świętach na pewno macie dość słodkości i ten sernik też wiele osób już robiło, ale wrzucam przepis, bo jest rewelacyjny. Ja go wprost uwielbiam, nawet mój mąż, który fanem serników nie jest twierdzi, że ten jest pyszny. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki, jak widać ciasto wyszło super. Polecam Wam go bardzo i życzę miłego piątku :-)

Blaszka: 24x34 cm

Składniki ciasto:

  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka (białka odkładamy na pianę)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


1. Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane zimne masło i siekać do momentu, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę (ja czasem rozcieram masło z mąką w rękach).
2. Dodajemy resztę składników: żółtka, jajko, cukier, sól i szybko zagniatamy ciasto.
3. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki (u mnie ta pierwsza wersja :-))
4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, przełożyć do blaszki i po nakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy około 15-17 minut. Ciasto ma się lekko ze złocić.

Masa serowa:

  • 1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego (3-krotnie zmielonego)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 g każdy, bez cukru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 żółtka (białka odłożyć do piany)


Dodatkowo:

  • 6 białek (nasze odłożone)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na masę serową. Miksujemy do połączenia się składników (nie za długo bo ser za bardzo się nam napowietrzy, potem urośnie wysoki, ale może opaść po upieczeniu)
2. Masę serową wylewamy na podpieczony spód (będzie ona rzadka, ale taka ma być). Pieczemy w 180 stopniach około 55 minut (bez termoobiegu).
3. Około 10 minut przed upływem czasu pieczenia możemy zacząć ubijać nasze białka.  6 odłożonych białek dajemy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Jak piana będzie sztywna to łyżką zaczynamy dodawać cukier. Cukier dodajemy stopniowo łyżka po łyżce i długu ubijamy. Piana ma być gęsta i błyszcząca.

Po upływie 55 minut gorący sernik wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na niego naszą pianę z białek, górę wyrównujemy i robimy zawijasy. Sernik ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 minut (bez termoobiegu), lub chwilę krócej jak będziemy widzieć, że góra bezy jest zarumieniona. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik zostawić jeszcze na 15 minut w środku. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy już normalnie na blacie.

Uwaga: Kropelki rosy na serniku  zaczną pojawiać się po około godzinie od wyjęcia sernika z piekarnika. Pojawią się tylko na wierzchu pianki.

Smacznego :-)





12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger