Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem



Dzień dobry :-) U mnie jeszcze nie świątecznie. Przepisy bardziej pod święta będą może w przyszłym tygodniu. Na razie ogarnęłam urodziny córci, teraz swoje, a potem na spokojnie będę myśleć o reszcie ;-) Zawijasy z ciasta francuskiego sprawdzą się zawsze. Idealne by poczęstować gości. U mnie wszyscy lubią. Tym razem miały być nowe, więc były z pesto z bazylii i rukoli oraz boczkiem. Wyszły smaczne, były jeszcze drugie, ale jakie zdradzę innym razem ;-) Jeśli chodzi o pesto, to musicie ilość składników dobrać pod siebie, ja robiłam więcej, żeby było jeszcze do makaronu.  Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1 opakowanie boczku w plastrach


Pesto:

  • pęczek bazylii
  • garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka orzechów nerkowca lub włoskich (ja pomieszałam)
  • 1/2 szklanki startego sera Parmigianina Regino
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • starta mozzarella


1. Składniki do pesto dajemy do misy blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie gęsta dodajemy więcej oliwy.
2. Ciasto francuskie rozkładamy w poziomie i jedną połowę smarujemy naszym pesto. Na nim (tylko na połowie na której mamy pesto) tym razem w pionie rozkładamy plasterki boczku. Boczek posypujemy dosłownie odrobiną startej mozzarelli.
3. Teraz ciasto składamy na pół (połowę czystą bez składników kładziemy na boczku) lekko dociskamy. Ostrym nożem kroimy paski.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nasze paski zwijamy i układamy na blaszce. 
5. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) około 15-20 minut. Do momentu, aż ciasto ładnie się nam zarumieni :-) Po upieczeniu studzimy na kratce :-) Smacznego :-)







17 komentarzy:

  1. Też takie robię, z różnym farszem, pycha☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna przekąska :) Fajny pomysł z pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wyglądają :). Na jakąś domówkę by takie coś można przygotować :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto francuskie na wytrawnie - to lubie

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie uniwersalne przekąski, do których farsz można dowolnie zmieniać itp. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o mamuniu kocham takie przekąski :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I kolejny świetny pomysł na wykorzystanie pesto....

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne te zawijasy do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger