Tort leśny mech z musem truskawkowym
Dzień dobry :-) U mnie dziś wiosennie. Moja córcia w tamtym tygodniu miała urodzinki i musiał być tort, koniecznie z różowym. Więc mama myślała i myślała i wymyśliła taki oto ;-) Ciasto z dodatkiem szpinaku, środek to mus truskawkowy i do tego świeże truskawki. Tort wyszedł pyszny, córci smakował bardzo, nawet ciasto ze szpinakiem było pyszne ;-) Tort przyozdobiony truskawkami i kwiatuszkami cukrowymi, które kupiłam w Lidlu.Miłego piątku kochani Wam życzę :-)
Tortownica średnica 26 cm
Składniki ciasto:
- 550 g mrożonego szpinaku
- 6 jajek L
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Szpinak rozmrażamy. Po rozmrożeniu przekładamy na sitko i odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, dodajemy połowę oleju i miksujemy blenderem lub malakserem, żeby go jeszcze rozdrobnić.
2. Do misy miksera dajemy jajka i cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera około 8-10 minut na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy szpinak i pozostały olej. Jak składniki się nam połączą to dodajemy partiami mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Spód tortownicy wykładamy papierem i dodatkowo smarujemy masłem (niedużą ilością). Do tortownicy przelewamy nasze ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do nagrzanego wstawiamy nasze ciasto i pieczemy 60 minut. Sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka czy upieczone, jeśli nie, to zostawiamy na dodatkowe 5 minut.
4. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
5. Po wystudzeniu ścinamy górę ciasta, tak żeby go wyrównać (ciasto kruszymy i zostawiamy) oraz przekrawamy na dwa blaty.
Mus truskawkowy:
- około 500 g mrożonych truskawek
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
- świeże truskawki
- kwiatuszki cukrowe do ozdoby (niekoniecznie)
1. Żelatynę dajemy do miseczki i zalewamy wodą (tylko do przykrycia). odstawiamy do napęcznienia. Jak napęcznieje przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się jej (pamiętajmy, że nie możemy jej zagotować, bo straci swoje właściwości i nie zsiądzie się nam). Odstawiamy na chwilę.
2. Truskawki wcześniej rozmrażamy. Razem z sokiem, który został nam po rozmrożeniu przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż się nam rozpuści. Gorące przecieramy przez sitko. Do przetartych, ciepłych truskawek (musu) dodajemy żelatynę, całość mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia.
3. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, miksujemy tylko do połączenia się składników i dodajemy dobrze wystudzony mus truskawkowy z żelatyną. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby masa troszkę zgęstniała (pamiętajmy, że szybko się zastyga). Świeże truskawki myjemy, zostawiamy kilka do przyozdobienia tortu, resztę kroimy w drobną kostkę.
4. Na pierwszy blat ciasta nakładamy część masy (masę musimy podzielić tak, żeby wystarczyło nam jeszcze na posmarowanie boków i wierzchu tortu), wysypujemy truskawki i nakładamy masę. Na masę drugi blat ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą i posypujemy pokruszonym ciastem, które odkroiliśmy z wierzchu. Takie ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Rano przyozdabiamy wierzch u mnie truskawki i kwiatuszki :-) Smacznego :-)
Taki wiosenny :)
OdpowiedzUsuńpiękny! bardzo uroczy:)
OdpowiedzUsuńJest uroczy!
OdpowiedzUsuńOh jeju, jak smakowicie to wygląda :O aż mi ślinka pociekła :D:D:D
OdpowiedzUsuńZadziwiające, że Twoja córeczka je takie pyszności zdrowe ! Dużo dzieci nie dotyka szpinaku ;D Tworzysz cuda ;)
OdpowiedzUsuńAleż piękny :) Wiosna na talerzu!
OdpowiedzUsuńWygląda jak z jakiejś bajki. Małe cudo :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda :). Tak artystycznie.
OdpowiedzUsuńTak piękny, tak wiosenny, że aż chce się tańczyć od takich barw! ;)
OdpowiedzUsuńJaki piękny!☺
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Ciekawa jestem smaku .takie zestawienie szpinaku z truskawkami.. ciekawe.
OdpowiedzUsuńWiadomo że jemy oczami, a ten tort wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńsuper, taki wiosenny :)
OdpowiedzUsuńMniami :) Klasyk :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leśny mech, a połączenie z truskawkami myślę, ze pokocham.
OdpowiedzUsuń