Tort leśny mech z musem truskawkowym



Dzień dobry :-) U mnie dziś wiosennie. Moja córcia w tamtym tygodniu miała urodzinki i musiał być tort, koniecznie z różowym. Więc mama myślała i myślała i wymyśliła taki oto ;-) Ciasto z dodatkiem szpinaku, środek to mus truskawkowy i do tego świeże truskawki. Tort wyszedł pyszny, córci smakował bardzo, nawet ciasto ze szpinakiem było pyszne ;-) Tort przyozdobiony truskawkami i kwiatuszkami cukrowymi, które kupiłam w Lidlu.Miłego piątku kochani Wam życzę :-)

Tortownica średnica 26 cm

Składniki ciasto:

  • 550 g mrożonego szpinaku 
  • 6 jajek L
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 i 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia


1. Szpinak rozmrażamy. Po rozmrożeniu przekładamy na sitko i odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, dodajemy połowę oleju i miksujemy blenderem lub malakserem, żeby go jeszcze rozdrobnić.
2. Do misy miksera dajemy jajka i cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera około 8-10 minut na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy szpinak i pozostały olej. Jak składniki się nam połączą to dodajemy partiami mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
3. Spód tortownicy wykładamy papierem i dodatkowo smarujemy masłem (niedużą ilością). Do tortownicy przelewamy nasze ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do nagrzanego wstawiamy nasze ciasto i pieczemy 60 minut. Sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka czy upieczone, jeśli nie, to zostawiamy na dodatkowe 5 minut. 
4. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
5. Po wystudzeniu ścinamy górę ciasta, tak żeby go wyrównać (ciasto kruszymy i zostawiamy) oraz przekrawamy na dwa blaty.

Mus truskawkowy:

  • około 500 g mrożonych truskawek
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny


Dodatkowo:

  • świeże truskawki
  • kwiatuszki cukrowe do ozdoby (niekoniecznie)


1. Żelatynę dajemy do miseczki i zalewamy wodą (tylko do przykrycia). odstawiamy do napęcznienia. Jak napęcznieje przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się jej (pamiętajmy, że nie możemy jej zagotować, bo straci swoje właściwości i nie zsiądzie się nam). Odstawiamy na chwilę. 
2. Truskawki wcześniej rozmrażamy. Razem z sokiem, który został nam po rozmrożeniu przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż się nam rozpuści. Gorące przecieramy przez sitko. Do przetartych, ciepłych truskawek (musu) dodajemy żelatynę, całość mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. 
3. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, miksujemy tylko do połączenia się składników i dodajemy dobrze wystudzony mus truskawkowy z żelatyną. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby masa troszkę zgęstniała (pamiętajmy, że szybko się zastyga). Świeże truskawki myjemy, zostawiamy kilka do przyozdobienia tortu, resztę kroimy w drobną kostkę. 
4. Na pierwszy blat ciasta nakładamy część masy (masę musimy podzielić tak, żeby wystarczyło nam jeszcze na posmarowanie boków i wierzchu tortu), wysypujemy truskawki i nakładamy masę. Na masę drugi blat ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą i posypujemy pokruszonym ciastem, które odkroiliśmy z wierzchu. Takie ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Rano przyozdabiamy wierzch u mnie truskawki i kwiatuszki :-) Smacznego :-)






15 komentarzy:

  1. Oh jeju, jak smakowicie to wygląda :O aż mi ślinka pociekła :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zadziwiające, że Twoja córeczka je takie pyszności zdrowe ! Dużo dzieci nie dotyka szpinaku ;D Tworzysz cuda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ piękny :) Wiosna na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak z jakiejś bajki. Małe cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie wygląda :). Tak artystycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak piękny, tak wiosenny, że aż chce się tańczyć od takich barw! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda! Ciekawa jestem smaku .takie zestawienie szpinaku z truskawkami.. ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiadomo że jemy oczami, a ten tort wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam leśny mech, a połączenie z truskawkami myślę, ze pokocham.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger