Szarlotka Magdy Gessler
Dzień dobry :-) Szarlotkę tą zobaczyłam tutaj (klik), a że w domu fanów szarlotek nie brakuje i lubią nowości postanowiłam zrobić. Szarlotka wyszła pyszna, krucha, taka maślana. Smakuje super, choć tatrzańskiej u mnie nie pobiła. Przepis trochę zmodyfikowałam i zrobiłam na większą blaszkę. Dałam też mniej cukru. Polecam, warto zrobić :-) Miłego piątku kochani :-)
Blaszka: 23x33 cm
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 300 g ziemnego masła
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły)
- 4 żółtka
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy połowę cukru, sól i masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy go w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
2. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy z pozostałym, cukrem i cynamonem.
3. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut w 180 st. C. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią nasze jabłka. Na jabłka ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-)
uwielbiam szarlotki jesienną porą:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotke, podana z bita śmietana i lodami... bajka <3
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
Muszę wypróbować ten przepis, wygląda naprawdę apetycznie :))
OdpowiedzUsuńJesienny klasyk :)
OdpowiedzUsuńznów mi na nią smaku zrobiłaś, a tatrzańskiej całe wieki nie piekłam; muszę ją wreszcie zrobić
OdpowiedzUsuńDopiero co trafiłam na Twój blog, a już po pierwszym poście totalnie mnie kupiłaś! Książki i gotowanie- rzeczy, które uwielbiam.
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda bardzo apetycznie, a z racji, że nowych przepisów na ciasta nigdy nie za wiele, na pewno wypróbuję i ten w najbliższym czasie. (:
pozdrawiam!
Oj u mnie by się momentalnie rozeszła, jak każda szarlotka i sernik :D
OdpowiedzUsuńO luuudzie..ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSezon na jabłka w pełni, więc wypadałoby upiec :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :), ale wolę przepis mojej mamy :D.
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam szarlotkę z kruszonką - jest pyszna! :)
OdpowiedzUsuńNic tak nie smakuje i nie pachnie o tej porze roku, jak szarlotka. Najlepiej z cynamonem. A potem nadejdzie czas pierników...
OdpowiedzUsuńSzarlotkę zawsze chętnie skosztuję :)
OdpowiedzUsuńDużo jabłek, to coś co lubię najbardziej w jesiennych wypiekach. :))
OdpowiedzUsuńYummi! Definitely I must try this recipes... kisses
OdpowiedzUsuńFollow for follow? <3
https://iamioannes.blogspot.com/
Idealny deser na jesień 😉
OdpowiedzUsuńW sam raz na jesienny czas pycha
OdpowiedzUsuńNajlepsze jesienne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam szarlotki, z dużą ilością jabłek i kruszonką, to najlepszy deser :)
OdpowiedzUsuńMmmm, zjadłabym ją ;)
OdpowiedzUsuń