Szarlotka Magdy Gessler



Dzień dobry :-) Szarlotkę tą zobaczyłam tutaj (klik), a że w domu fanów szarlotek nie brakuje i lubią nowości postanowiłam zrobić. Szarlotka wyszła pyszna, krucha, taka maślana. Smakuje super, choć tatrzańskiej u mnie nie pobiła. Przepis trochę zmodyfikowałam i zrobiłam na większą blaszkę. Dałam też mniej cukru. Polecam, warto zrobić :-) Miłego piątku kochani :-)

Blaszka: 23x33 cm

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 300 g ziemnego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły)
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania


1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy połowę cukru, sól i masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy go w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
2. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy z pozostałym, cukrem i cynamonem. 
3. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut w 180 st. C. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią nasze jabłka. Na jabłka ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-)





20 komentarzy:

  1. uwielbiam szarlotki jesienną porą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotke, podana z bita śmietana i lodami... bajka <3
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować ten przepis, wygląda naprawdę apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. znów mi na nią smaku zrobiłaś, a tatrzańskiej całe wieki nie piekłam; muszę ją wreszcie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. Dopiero co trafiłam na Twój blog, a już po pierwszym poście totalnie mnie kupiłaś! Książki i gotowanie- rzeczy, które uwielbiam.
    Szarlotka wygląda bardzo apetycznie, a z racji, że nowych przepisów na ciasta nigdy nie za wiele, na pewno wypróbuję i ten w najbliższym czasie. (:

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj u mnie by się momentalnie rozeszła, jak każda szarlotka i sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Sezon na jabłka w pełni, więc wypadałoby upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie :), ale wolę przepis mojej mamy :D.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio robiłam szarlotkę z kruszonką - jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nic tak nie smakuje i nie pachnie o tej porze roku, jak szarlotka. Najlepiej z cynamonem. A potem nadejdzie czas pierników...

    OdpowiedzUsuń
  11. Szarlotkę zawsze chętnie skosztuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dużo jabłek, to coś co lubię najbardziej w jesiennych wypiekach. :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Yummi! Definitely I must try this recipes... kisses

    Follow for follow? <3

    https://iamioannes.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Też uwielbiam szarlotki, z dużą ilością jabłek i kruszonką, to najlepszy deser :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger