Zapiekanka "zielono mi"



Dzień dobry :-) Chyba już bardzo chcę wiosnę, bo nawet zapiekanka wyszła mi w wiosennych kolorach ha ha :-) Miałam zielony makaron ze szpinakiem, do tego ogórki kiszone, oliwki, cukinia, tylko kukurydza była żółta, a musiałam ją już zużyć. Do tego starta mozzarella, i szczypiorek :-) Wyszło bardzo smacznie i kolorowo :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem
  • 5 średnich kiszonych ogórków
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • mała cukinia
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • starta mozzarella


1. Makaron gotujemy al'dente. Oliwki, cukinię i ogórki kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą. 
2. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy resztę składników i mieszamy drewnianą łyżką, żeby powstał nam taki misz masz. Całość posypujemy stratą mozzarellą. 
3. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem.  Smacznego :-)

Do zapiekanki możemy dodać kurczaka, lub inne mięso czy rybę. Podajemy z sosem czosnkowym lub innym ulubionym :-)





16 komentarzy:

  1. super pomysł, już tej zieleni mi trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada przepysznie niestety mam alergie ma cukinie

    Pozdrawiam :)
    makeupnoprofessional.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś czuję, ze te połączenie smaków było by dla mnie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszotka, zapisuje sobie w przepiśniku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Z chęcią sama ją zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie. Jestem ogromną fanką makaronu :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tego typu zapiekanki mogłabym jeść co tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio mam fazę na zapiekanki właśnie, co rusz jakaś robię.

    OdpowiedzUsuń
  9. super, fantastyczna zielona propozycja. ja też tęsknię za wiosną :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger