Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulą



Dzień dobry :-) Przepisów na różne pierogi jest mnóstwo. Farsze można wymyślać takie, na jakie mamy ochotę. U mnie dzieci najbardziej lubią pierogi ruskie, choć syn ostatnio został fanem tych z kapustą. Bardzo lubimy próbować wszelakie farsze. Tym razem zrobiłam pierogi z farszem jaki mój mąż jak twierdzi jadł przez całe dzieciństwo. Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulką wyszły bardzo smaczne. Z podanych składników wychodzi ponad 50 sztuk. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1 jajko
  • 1 - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli


Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g boczku (można dać więcej)
  • 1 większa cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz


1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dziurkę na środku do której wbijamy jajko, dodajemy sól. Do bardzo ciepłej wody dodajemy oliwę. Zaczynamy zagniatać ciasto stopniowo dolewając wodę. Nasze ciasto powinno być miękkie i elastyczne, więc do tego momentu musimy je wyrabiać. Wyrobione nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. 
2. Ziemniaki gotujemy, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski. Boczek kroimy w kostkę, tak samo cebulę. Na rozgrzaną patelnię najpierw wrzucamy boczek, jak wytopi mu się już tłuszcz, to dorzucamy cebulę. Podsmażamy chwilkę. 
3. Boczek i cebulę po przestudzeniu dodajemy do ziemniaków, dodajemy też majeranek, pieprz i mieszamy. Próbujemy, jeśli masa jest za mało słona, to solimy i mieszamy ponownie. 
4. Ciasto dzielimy na porcje,pamiętajmy o podsypywaniu stolnicy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Szklanką wykrawamy koła. Na każde łyżeczką nakładamy porcje farszu i lepimy pierogi. 
5. W dużym garnku gotujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy. Jak nam wypłynęły to ja gotowałam jeszcze jakieś 3 minuty. Podajemy okraszone cebulką :-) Smacznego :-)




13 komentarzy:

  1. Może nie moje najlepsze nadzienie...ale i tak wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pierogi. Są lepsze niż ruskie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wersji nie jadłam.

    Wpadnij i do mnie :)

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie, aż naszła mnie ochota, aby takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, muszę wypróbować. Zwykle robiłam zwykłe pierogi ruskie i to na tyle, jeżeli chodzi o potrawy z ziemniaków. Fajnie to wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe nadzienie, muszę przyznać, że takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobre wyszły

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger