Zdrowie zamknięte w migdałach
Coraz
częściej bardzo dokładnie analizujemy nasz jadłospis w taki sposób, aby
dostarczał nam niezbędnych składników odżywczych, uzupełniał niedobory związane
na przykład z określoną aktywnością, stanem zdrowie czy też sposobem
funkcjonowania. Ciało potrafi nam dokładnie podpowiedzieć, czego potrzebuje,
ale kluczem do zdrowia będzie po prostu tworzenie bardzo zróżnicowanego menu.
Codzienna dieta powinna być tak skomponowana, by znalazły się w niej bardzo
różnorodne produkty, które zapewniają wszystkie niezbędne składniki. Jednym z
ważniejszych elementów mogą być na przykład migdały. Ich fantastyczne
właściwości doceniają wszyscy dbający o zdrowie i urodę. Poza tym świetnie
smakują.
Dlaczego warto jeść migdały?
Charakterystyczny
smak i zapach migdałów jest wszystkim znany. Przede wszystkim to bogate źródło
łatwo przyswajalnego wapnia, który jest odpowiedzialny za zdrowe kości i zęby.
Poza tym migdały https://swojskapiwniczka.pl/pl/p/MIGDALY-NATURALNE-KALIFORNIJSKIE-1Kg-SWOJSKA-PIWNICZKA/2583
są polecane tym wszystkim, którzy skarżą się na niedobory magnezu związane z
ciężką pracą fizyczna czy też przewlekłym stresem i zmęczeniem. Migdały to
również bogate źródło fosforu, cynku oraz potasu. Te ważne dla zdrowia
mikroelementy, które bezpośrednio wpływają na pracę konkretnych układów,
regulują krążenie, przemianę materii czy też wzmacniają skórę i paznokcie. Poza
tym migdały to cenne źródło różnych witamin, a przede wszystkim witaminy E,
która jest najlepszym przeciwutleniaczem. Orzechy zawierają również nienasycone
kwasy tłuszczowe, a to chroni przed zawałem i miażdżycą i poprawia pracę mózgu
i zdolność koncentracji.
Zdrowe rozwiązanie
Wielkie
bogactwo zamknięte w charakterystycznych orzechach dobroczynnie wpływa na
funkcjonowanie organizmu w różnych jego aspektach. Dlatego migdały są tak
często wykorzystywane w produkcji kosmetyków oraz oczywiście w diecie. Co istotne,
zwiększają odporność i doskonale obniżają ciśnienie i zmniejszają ryzyko
choroby wieńcowej. Specjaliści zalecają migdały również wszystkim tym, którzy
mają problem z cholesterolem, cierpią na choroby dróg żółciowych, płuc,
oskrzeli czy układu moczowego. To również świetna przekąska, gdy jesteśmy na
diecie odchudzającej, ponieważ dostarczają cały szereg składników odżywczych i
jednocześnie regulują przemianę materii.
Poza
tym migdały są niezwykle cennym składnikiem wielu produktów kosmetycznych. Przede
wszystkim sprawiają, że skóra staje się elastyczna, doskonale odżywiania.
Przede wszystkim kosmetyki z olejkiem z migdałów dedykowane są skórze
zaczerwienionej i wrażliwej, a silne działanie nawilżające sprawdza się
szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.
Słyszałam że są też dobre na zgagę
OdpowiedzUsuńUwielbiam migdały nie tylko za ich cenne właściwości, ale tez za świetny smak :)
OdpowiedzUsuńMigdały są pyszne w każdej postaci! <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam migdały :)
OdpowiedzUsuńBardzo często sięgam po migdały, ale o niektórych z tych właściwości nawet nie wiedziałam!
OdpowiedzUsuń