Świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą



Dzień dobry :-) Dziś w Rzeszowie popadał troszkę śniegu, zimno dalej, ale jaśniej przynajmniej trochę. Brakuje słoneczka, ale lepiej tak niż jak pada deszcz i cały czas ciemno. Przepis jaki dla Was mam, to przekąska, którą robi się szybko, jest prosta i bardzo smaczna. Można zrobić na imprezę, można podać do sałatki lub po prostu zjeść sobie tak jak u mnie. Rodzinka chciała coś dobrego do pochrupania, więc takie świderki im zafundowałam ;-) Polecam, są pyszne. Miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja miałam xxl)
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • starta mozzarella
  • dobrej jakości ketchup lub ajvar do posmarowania


1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni funkcja termoobieg. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Ciasto francuskie rozkładamy na desce, smarujmy ajvarem lub ketchupem. Teraz na jednej (u mnie od góry) połowie w pionie układamy koło siebie plasterki szynki, następnie posypujemy je startą mozzarellą.
3. Teraz ciasto składamy (połową na której nie ma szynki przykrywamy tą połowę z szynką). Troszkę dociskamy.
4. Ostrym nożem kroimy około 2 cm paski. Każdy pasek bierzemy i w rękach skręcamy, układamy na blaszce.
5. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia się. Smacznego :-)







9 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger