Sto restauracji świętuje stulecie odzyskania niepodległości w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej
Akcja Tydzień Kuchni Polskiej
odbywa się w dniach 5-11 listopada w wybranych lokalach w całym kraju, m.in. w
Warszawie, Krakowie, Zakopanem, Poznaniu, Wrocławiu, Trójmieście, Szczecinie
czy Katowicach. Wyselekcjonowane restauracje wprowadzą specjalne menu,
inspirowane książką „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”,
wydaną przez MAKRO Polska. Menu składać się będzie z nowoczesnych interpretacji
dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej
Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi,
kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i
opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum
Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja
Kopernika. W efekcie na gości czeka historyczna podróż po smakach polskiej
sztuki kulinarnej.
Wybierając się do restauracji, które biorą udział w tej akcji w dniach 5 - 11 listopad będziecie mogli spróbować pysznych dań. Szukajcie restauracji oznaczonych taką informacją:
Lista restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej dostępna jest na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl.
Celem programu Polskie Skarby
Kulinarne prowadzonego przez MAKRO Polska jest zwiększenie świadomości Polaków
na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej
docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być
prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Oto dania jakie będzie można
wypróbować :-)
Zachęcam do wybrania się i
spróbowania, będzie to na pewno niezwykłe doznanie kulinarne :-)
Bardzo ciekawa i pomysłowa inicjatywa. 😊
OdpowiedzUsuńBardzo fajna akcja :) Podoba mi się taki pomysł :)
OdpowiedzUsuń