Racuchy na jogurcie z jabłkiem i cynamonem
środa, października 10, 2018
13
dla dzieci
,
nowe
,
obiady na słodko
,
śniadanie
,
wpis sponsorowany
,
współpraca
Przepis, który mam dziś dla Was, to pyszne racuszki na jogurcie z jabłkami i cynamonem z Wietnamu od Knorr. Cynamon niezwykle pachnący, troszkę jaśniejszy niż ten który kupiłam poprzednio, więc wychodzi na to, że miejsce pochodzenia przypraw ma duży wpływ na ich smak i aromat. Takie placuszki robimy często z różnymi dodatkami. Placuszki wyszły bardzo puszyste i aromatyczne, uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu i moi domownicy też, bo placuszków wyszła spora porcja i zniknęły w mig :-) Polecam wypróbować przepis i życzę Wam miłego dnia :-)
Składniki:
- 2 jajka L
- 330 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżeczka cynamonu u mnie cynamon z Wietnamu Knorr
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 większe jabłka
- cukier puder do posypania racuszków
- olej do smażenia
1. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w drobną kostkę, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy.
2. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy jogurt, zmniejszamy obroty miksera i miksujemy do połączenia się składników.
3. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy, stopniowo dodajemy do jajek i jogurtu, miksujemy.
4. Na końcu dodajemy jabłka wymieszane z cynamonem i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta, nakładamy na patelnię i formujemy placuszki.
Smażymy na średnim ogniu, do momentu, aż placuszki ładnie nam się zarumienią z obu stron.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
ale puchate, pysznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam placuszki :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu, często robimy te placuszki dla mojego 3 letniego chrześniaka, są przepyszne. 😊
OdpowiedzUsuńRacuchy to mój zdecydowane smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńAle pulchniutkie :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wszelakie racuszki
OdpowiedzUsuńNa takie racuchy to ja się do Ciebie wpraszam :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńsmakowite :) uwielbiam takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńAle wysokie :) MNiami
OdpowiedzUsuńCynamon to moja ulubiona przyprawa, ale jeszcze do placuszków jej nie dodawałam :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę sobie ;) lubię tkaie na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis �� racuchy wyszły rewelacyjnie ��������
OdpowiedzUsuńTakie racuchy są najlepsze! Dzieki za przepis ;d
OdpowiedzUsuń