"Insulinooporność w polskiej kuchni"
Insulinooporność stała plagą XXI wieku. Niestety dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Mogą ją mieć osoby aktywne, młode jak i starsze. Dominika Musiałowska i Magdalena Makarowska w książce dzielą się z nami swoją wiedzą na temat tej choroby i podają przepisy na pyszne potrawy dla całej rodziny z niskim IG.
Książka została podzielona na trzy rozdziały, pierwsza to teoria w której dowiemy się jakie są konsekwencje niezdrowego trybu życia, jak możemy zmienić swój styl życia na lepszy, jaka aktywność fizyczna najlepsza będzie w insulinooporności. Tutaj znajdziemy szczegółowe informacje na temat cukrzycy typu 2, PCOS, dowiemy się czym tak naprawdę jest insulinooporność, jakie są jej objawy, co ją może nasilić i co najważniejsze czy ją można wyleczyć? Autorki zamieszczają też normy insulinowe we krwi zależne od naszego BMI, ogólne wyniki glukozy. Podpowiadają jak zadbać o zdrowie całej rodziny i zmienić wspólne nawyki żywieniowe. Opisują jak stres wpływa na nasze zdrowie. Ten rozdział tak naprawdę należy do Dominiki Musiałowskiej która jest ekspertką jeśli chodzi o insulinooporność.
Kolejne rozdziały należą do Magdaleny Makarowskiej, która najpierw podpowiada nam jak jeść zdrowo, podaje nam naszą prawidłową wagę, pokazuje jak obliczyć swoje BMI, jakie mamy zapotrzebowanie kaloryczne, podaje dzienne zapotrzebowanie na białko, wielkość posiłków, co mamy jeść, a czego powinniśmy unikać. Kolejny rozdział to przepisy i znajdziemy tutaj przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiady, surówki i sałatki obiadowe, specjalne posiłki obiadowe dla dzieci, zupy, potrawy z grilla, dania jarskie, kiszone warzywa, sałatki, przystawki na przyjęcia i zdrowe desery.
"Insulinooporność w polskiej kuchni" to książka dla każdego, kto chce odżywiać się smacznie i zdrowo. Przepisy, które tutaj znajdziemy są bardzo ciekawe i apetyczne, opatrzone pięknymi zdjęciami. Są proste i szybkie w przygotowaniu i tak naprawdę na każdą okazję. Każdy przepis opatrzony jest informacją ile porcji wyjdzie nam z podanych ilości składników, mamy podaną kaloryczność, oraz zawartość węglowodanów, tłuszczu i białka. Na pewno to pozycja obowiązkowa dla osób z insulinoopornością, bo bardzo ułatwi im przyrządzanie potraw, ale i też mamy tu mnóstwo informacji na temat tej choroby. Wszystko opisane w prosty i przystępny sposób. Polecam, książka naprawdę warta uwagi :-)
Tytuł: "Insulinooporność"
Autor: Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Polecę tą książkę mojej przyjaciółce.
OdpowiedzUsuńTeż mam znajomą z tym schorzeniem, podpowiem Jej o tej publikacji.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
A ja mojej babci.:)
OdpowiedzUsuńCiekawa lektura. Myślę, że każdy profilaktycznie powinien się z nią zapoznać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Karolina