Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką



Dzień dobry :-) Wrapy, na pewno lubicie, są idealne na przekąskę imprezową i nie tylko. Do środka możemy dodać nasze ulubione składniki i zawsze wyjdą smaczne. U mnie tym razem indyka zamarynowany w oliwie z kurkumą, słodką papryką , oprócz indyka jest rukola, suszone pomidory i zielone oliwki. Pyszne były, dodatkowo można zrobić ulubiony sos. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-)

Składniki:

  • 2 opakowania tortilli (u mnie 2 x po 5 szt.)
  • około 500 g filetu z indyka
  • świeża rukola
  • suszone pomidory
  • zielone oliwki 
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • olej z suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz


1. Indyka kroimy  w paski. Do miseczki dajemy trochę oleju z suszonych pomidorów, kurkumę i słodką paprykę, sól i pieprz, mieszamy i dodajemy pokrojonego indyka, mieszamy, żeby każdy kawałek był zamoczony w marynacie. Odstawiamy na jakieś 30 minut. 
2. W międzyczasie kroimy w paski pomidory, oliwki na połówki, myjemy rukolę. 
3. Indyka smażymy na patelni (nie musimy dodawać już tłuszczu, bo wystarczy ten z marynaty), studzimy.
4. Na tortilli rozkładamy najpierw rukolę, potem indyka, pomidory i oliwki. Składanki układamy na brzegu (jednej strony) tortilli, żebyśmy mogli ją później łatwo zwinąć. Zwijamy dość ciasno. Kroimy taką tortillę po zwinięciu na 3 kawałki. Tak robimy po kolei z każdym plackiem tortilli.
Przed nałożeniem składników na tortillę możemy rozsmarować serek naturalny, lub sos. Wtedy wszystko będzie nam się lepiej trzymało. Ja nie dawałam, ale i tak zawinięte ruloniki trzymały się tak jak trzeba :-)
Smacznego :-)






12 komentarzy:

  1. Coś co nigdy się nie nudzi i w absolutnie każdej wersji smakuje doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, lubię je robić od czasu do czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super na przekąskę, na imprezę, albo piknik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku! takie dobroci, a do przerwy obiadowej jeszcze kawełek. Przeżywam katusze! :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda :D zapraszam do mnie https://secretdreamsyl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem jak najbardziej na tak - uwielbiam takie kombinacje nie tylko na imprezy!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają tak smacznie i kolorowo, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wyglądają i super podane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pycha :) w sam raz na lekką kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mega przepis, uwielbiam indyka :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger