Kotlet z indyka w panierce z sera grana padano
Dzień dobry :-) Kotlety goszczą u mnie bardzo rzadko, robię je jak mam zrobić coś na szybko, lub po prostu chce je syn. Mam ich przesyt, od kiedy pamiętam u mnie często, nawet bardzo często były kotlety. Tato je lubi, tak gotowała kiedyś jego mama, zostało mu i tak moja mama też te kotlety robi dość często do tej pory. Czasem i ja naprawdę zjem tego kotleta ze smakiem, ale nie za często. U mnie troszkę inna wersja, bo panierka z dodatkiem sera grana padano :-) Mój syn się zachwycał, że pyszne były :-) Miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- filet z indyka
- bułka tarta
- 1-2 jajka
- 5-6 łyżek sera grana padano
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
1. Filet z indyka kroimy na porcje (kotlety), które jeszcze dodatkowo troszkę rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
2. Na jeden talerzyk wybijamy jajka, na drugi dajemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą i straty ser, mieszamy.
3. Najpierw nasze kotlety dajemy do mąki, potem jajka i na końcu do sera wymieszanego z bułką tartą. Panierujemy jak tradycyjnego kotleta, w takiej samej kolejności :-)
Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i surówką :-) Smacznego :-)
a ja lubię kotleciki, i taki z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńMłode ziemniaczki i koperek to idealne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńU mnie z pewnością by się zajadali :)
OdpowiedzUsuńDobry kotlet schabowy warto zjeść czasami. W takiej panierce musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńKotletów w takiej panierce nie próbowałam, ale chętnie to zmienię. Zawsze jakaś odmiana :)
OdpowiedzUsuńMega smacznie wyglądają :) Na pewno smakują genialnie :)
OdpowiedzUsuńTeż takie robimy i lubimy. Super są też z cheddarem:)
OdpowiedzUsuńO jak pysznie!
OdpowiedzUsuńSama chętnie zjadłabym kilka takich chrupiących kotlecików :P Wyglądają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z tą serową nutą od panierki :)
OdpowiedzUsuń