Rogaliki drożdżowe z nutellą



Pyszne rogaliki drożdżowe tym razem z nutellą. Najlepiej smakują od razu jak wystygną :-) Długo zachowują świeżość, miękkie, delikatne i smaczne. Można zrobić z marmoladą, którą ja osobiście wolę, ale te były z nutellą na prośbę syna :-) Ciasto po wyrobieniu będzie lepiące, jeśli bardzo, to możemy dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, bo rogaliki szybciej będą robić się twarde. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 120 g masła (roztopionego)
  • 2 jajka L + 1 do posmarowania rogalików
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 80 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczka soli
  • nutella lub marmolada


1. Mleko podgrzewamy. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
2. Masło roztapiamy, do misy miksera wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier puder i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę.
3. Dodajemy do ubitych jajek zaczyn, sól i ciepłe mleko, miksujemy na średnich obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i stopione, przestudzone masło i miksujemy już na niskich obrotach miksera. Ciasto możemy wyrobić mikserem lub ręcznie. Robimy to przez około 8 minut. Następnie misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na 1 godzinę.
4. Stolnicę posypujemy lekko mąką, nabieramy porcje ciasta, rozwałkowujemy cienko na kształt koła, przekrawamy tak, żeby wyszło na 8 trójkątów. Na końce nakładamy porcje nutelli lub marmolady i zawijamy rogaliki. 
5. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstęp, bo rogaliki nam urosną), wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach około 12-15 minut. Rogaliki powinny ładnie się zarumienić. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego :-)







9 komentarzy:

  1. Wzięłabym je i poszła do parku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na wolny, leniwy weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś czuję, że na jednym bym nie poprzestała ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie rogaliki :) Idealne do kawki i do zabrania ze sobą na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne rogaliki :D Idealne do filiżanki herbaty :D

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne są te rogaliki

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie słodkie wypieki, a nadzienie z Nutelli jest super :) Masz rację Beti, najlepiej smakują "zaraz po" tzn. póki jeszcze są... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie rogaliki :) wolę z dżemem, ale i to jest do zrobienia z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger