Rogaliki drożdżowe z nutellą
Pyszne rogaliki drożdżowe tym razem z nutellą. Najlepiej smakują od razu jak wystygną :-) Długo zachowują świeżość, miękkie, delikatne i smaczne. Można zrobić z marmoladą, którą ja osobiście wolę, ale te były z nutellą na prośbę syna :-) Ciasto po wyrobieniu będzie lepiące, jeśli bardzo, to możemy dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, bo rogaliki szybciej będą robić się twarde. Miłego dnia :-)
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200 ml ciepłego mleka
- 120 g masła (roztopionego)
- 2 jajka L + 1 do posmarowania rogalików
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 80 g świeżych drożdży
- 1/3 łyżeczka soli
- nutella lub marmolada
1. Mleko podgrzewamy. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
2. Masło roztapiamy, do misy miksera wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier puder i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę.
3. Dodajemy do ubitych jajek zaczyn, sól i ciepłe mleko, miksujemy na średnich obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i stopione, przestudzone masło i miksujemy już na niskich obrotach miksera. Ciasto możemy wyrobić mikserem lub ręcznie. Robimy to przez około 8 minut. Następnie misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na 1 godzinę.
4. Stolnicę posypujemy lekko mąką, nabieramy porcje ciasta, rozwałkowujemy cienko na kształt koła, przekrawamy tak, żeby wyszło na 8 trójkątów. Na końce nakładamy porcje nutelli lub marmolady i zawijamy rogaliki.
5. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstęp, bo rogaliki nam urosną), wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach około 12-15 minut. Rogaliki powinny ładnie się zarumienić. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego :-)
Wzięłabym je i poszła do parku :)
OdpowiedzUsuńIdealne na wolny, leniwy weekend ;)
OdpowiedzUsuńMoja córka je uwielbia:)
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że na jednym bym nie poprzestała ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiam takie rogaliki :) Idealne do kawki i do zabrania ze sobą na wynos :)
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki :D Idealne do filiżanki herbaty :D
OdpowiedzUsuńświetne są te rogaliki
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkie wypieki, a nadzienie z Nutelli jest super :) Masz rację Beti, najlepiej smakują "zaraz po" tzn. póki jeszcze są... :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rogaliki :) wolę z dżemem, ale i to jest do zrobienia z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń