Indyk a'la caprese



Dzień dobry :-) W końcu trochę odpoczęliśmy, bo ostatnie dwa tygodnie były bardzo pracowite i zabiegane. Wczoraj troszkę luzu, na spokojnie obiad, spacer i nawet na deser jeszcze dzieci ochoty nabrały :-) O deserze następnym razem, teraz propozycja obiadowa. Sznycle z indyka a'la caprese. Mięso zamarynowane wcześniej w połączeniu z mozzarellą, pomidorem i bazylią wyszło super smaczne. Polecam, bo szybko się robi :-) Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 5 sznycli z indyka
  • 2 większe pomidory
  • 2 kule mozzarelli
  • świeża bazylia


Marynata:

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 - 3  łyżki oliwy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta kurkumy
  • suszona bazylia lub oregano
  • sól
  • pieprz


1. Składniki marynaty mieszamy w miseczce. Mięso myjemy, osuszamy i zanurzamy w naszej marynacie. Odstawiamy na około 30 minut.
2. Pomidory myjemy, kroimy w plastry, tak samo kroimy mozzarellą. Świeże listki bazylii myjemy, osuszamy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, układamy na nim nasze zamarynowane mięso i na każdym układamy po kolei: plasterek pomidora, plasterek mozzarelli i listek bazylii i tak na całym. Tak samo postępujemy z resztą sznycli. 
4. Pieczemy około 25-30 minut ( w zależności od tego jakie nasze sznycle są grube). Podajemy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem, kaszą lub ryżem i surówką :-) Smacznego :-)






15 komentarzy:

  1. wyglądają smakowicie :) na zimno myślisz, że też byłyby dobre?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :) Lubię takie szybkie i smaczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, niedawno robiłam coś podobnego!

    OdpowiedzUsuń
  4. To danie w sam raz dla mnie. Rewelacyjnie wygląda i jest lekkostrawne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być smaczne, zresztą ja akurat bardzo lubię takie zapiekane dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Om jom jom...jak to smacznie wygląda:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaaaaaam! Zachęca do spróbowania ❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Filety z kurczaka w tym stylu często jem, bo uwielbiam takie :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger