Kotleciki z kaszy jaglanej z wędzonym łososiem, suszonym pomidorem i natką pietruszki
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 150 g wędzonego łososia
- 5 sztuk suszonych pomidorów
- świeża natka pietruszki (ja dałam pół pęczka)
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
1. Kaszę jaglaną przepłukujemy ciepłą wodą , przekładamy do garnka, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy na średnim ogniu dopóki kasza nie wsiąknie całej wody. Musimy pamiętać o mieszaniu jej co jakiś czas. Studzimy.
2. Łososia i suszone pomidory kroimy w drobniutką kosteczkę, natkę siekamy. Wszystkie składniki razem z ugotowaną i wystudzoną kaszą przekładamy do miski. Dodajemy jajka, sól, pieprz i mieszamy, najlepiej ręką.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, ręką nabieramy porcje masy, formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego :-))
u mnie szaro, ale takie kotleciki poprawiłyby mi humor ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie kotleciki 😍
OdpowiedzUsuńKotleciki wyglądają bardzo pysznie, ale niestety nie lubię suszonych pomidorów. Ma Pani jakiś pomysł czym możnaby je zastąpić?
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, pysznie wyglądają te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne, kształtne i rumiane. :)
OdpowiedzUsuńSmaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńooo uwielbiam takie kotleciki muszą byc pyszne
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie! Zrobię kuleczki jako dodatek do dania mięsnego, ale bez pomidorów i łososia, za to z dużą ilością ziół i curry:D Jestem ciekawa jak mi wyjdzie:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Pięknie się usmażyły, a smaki tak fajnie dobrałaś,że chętnie bym je przyrządziła dla siebie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i pyszne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńświetne kotleciki
OdpowiedzUsuńwspaniałe kotleciki :) wystarczy lekka sałatka i gotowy obiad :)
OdpowiedzUsuńWywalić łososia (nie toleruję żadnych ryb) i voila: danie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie dobrałaś składniki!
OdpowiedzUsuń