Tort Rafaello
Tortownica 23 cm
Składniki ciasto:
- 8 jajek L
- 180 g cukru pudru
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 5 łyżek oleju roślinnego
1. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, cały czas miksując. Kolejne dodajemy stopniowo żółtka, oraz olej. Na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach.
2. Tortownicę (dno) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy delikatnie ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Czy upieczone sprawdzamy patyczkiem, jeśli nie to pieczemy jeszcze kilka minut. Studzimy przy uchylonym drzwiczkach piekarnika. Kroimy na 3 blaty.
Krem:
- 700 ml śmietany kremówki 36%
- 370 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 100 g wiórek kokosowych
1. 200 ml śmietanki dajemy do miseczki, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
2. Resztę śmietany ubijamy, jak będzie ubita dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wystudzoną rozpuszczoną białą czekoladę, mieszamy do połączenia się składników i wsypujemy kokos. Mieszamy. Masę dzielimy na 3 części (2 większe do przełożenia tortu i jedna mniejsza do posmarowania boków i wierzchu tortu).
Dodatkowo:
- 20 g kokosu
- uprażone płatki migdałów
- pralinki Rafaello (u mnie około 15 sztuk)
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
Przełożenie tortu: blat ciasta - połowa dżemu porzeczkowego - masa kokosowa - blat ciasta - druga połowa dżemu - masa kokosowa - blat ciasta - boki, oraz górę tortu smarujemy pozostała masą kokosową, boki okładamy uprażonymi płatkami migdałów, górę posypujemy kokosem i układamy pralinki. Tort zostawiamy na całą noc w lodówce :-) Smacznego :-)))
ale piękny, musiał smakować wybornie:)
OdpowiedzUsuńProsty, elegancki i mega pyszny... połączenie mascarpone z białą czekoladą i śmietaną... mniam
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda. Muszę kiedyś spróbować go zrobić :)
OdpowiedzUsuńBoski! Lubię takie ciemno-jasne torty :)
OdpowiedzUsuńWow, ale piękny :) Szkoda jeść ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Alu musi być pyszny, aż mam ochotę zrobić, tak bez okazji :D
OdpowiedzUsuńGenialny tort <3
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Rafaello, ten tort to dla mnie mistrzostwo :) Obserwuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kokosowe smaki :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Kontrastowy kolor ciasta do białego kremu... pysznie :)
OdpowiedzUsuńNiesamowity torcik. Juz jak czytam smietana, mascarpone, wiorka i biala czekolada to sie rozmarzam :-)
OdpowiedzUsuńmiłość od pierwszego wejrzenia. Aż mi nim tu pachnie <3 szkoda tylko, ze już ta godzina... :D
OdpowiedzUsuńCo ma kokos biorę w ciemno :D
OdpowiedzUsuń