Bataty smażone z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem
Witajcie w poniedziałek :-) Taką propozycję obiadową dziś przedstawiam na blogu. Powiem Wam, że pyszne to danie było :-). Smażone bataty z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego natka pietruszki, sól, pieprz i gotowe :-). Można oczywiście zrobić bez boczku, ale ja musiałam go już zużyć, więc dodałam do obiadu :-) Polecam, bo naprawdę smakowite są smażone bataty. Życzę Wam miłego poniedziałku :-)
Składniki:
- 2 średnie bataty
- 3 garście fasolki szparagowej (około 1/2 kg)
- kilka suszonych pomidorów
- 12 plasterków boczku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę, pomidory i boczek kroimy w paski.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy na rozgrzany olej bataty, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i smażymy około 10 minut, co jakiś czas mieszamy. Bataty w tym czasie powinny nam zmięknąć.
3. Jak bataty będą miękkie dorzucamy do nich ugotowaną fasolkę, boczek i suszone pomidory. Mieszamy, smażymy jeszcze około 5 minut, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy :-) Gotowe :-) Smacznego :-)))
#MyVictorinox
Przyzynaję się bez bicia,że nie jadłam nigdy batatów:) Danie wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :).
OdpowiedzUsuńuwielbiam te Twoje kolorowe dania :)
OdpowiedzUsuńJakie kuszące danie :) Chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuń