Bataty smażone z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem



Witajcie w poniedziałek :-) Taką propozycję obiadową dziś przedstawiam na blogu. Powiem Wam, że pyszne to danie było :-). Smażone bataty z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego natka pietruszki, sól, pieprz i gotowe :-). Można oczywiście zrobić bez boczku, ale ja musiałam go już zużyć, więc dodałam do obiadu :-) Polecam, bo naprawdę smakowite są smażone bataty. Życzę Wam miłego poniedziałku :-)

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • 3 garście fasolki szparagowej (około 1/2 kg)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 12 plasterków boczku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia


1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę, pomidory i boczek kroimy w paski.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy na rozgrzany olej bataty, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i smażymy około 10 minut, co jakiś czas mieszamy. Bataty w tym czasie powinny nam zmięknąć.
3. Jak bataty będą miękkie dorzucamy do nich ugotowaną fasolkę, boczek i suszone pomidory. Mieszamy, smażymy jeszcze około 5 minut, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy :-) Gotowe :-) Smacznego :-)))






#MyVictorinox



4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger