Mielone zapiekane w szynce parmeńskiej
Witajcie po weekendzie :-). W tamtym tygodniu oglądałam chyba powtórkę programu Ugotowani i jeden pan zawijał tak mi się wydawało mięso mielone w szynkę parmeńską. Jak nie było to mięso mielone, to ja takie zawinęłam i zapiekłam w piekarniku. Powiem Wam, że fajnie smakuje, tak inaczej. U mnie z ziemniaczkami i ogórkami, które nie zdążyły znaleźć się na talerzu :-). Miłego poniedziałku :-)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub innego
- 9 plasterków szynki dojrzewającej u mnie parmeńska
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki ketchupu
1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy dokładnie. Łyżką nabieramy porcje i formujemy w rękach owalne kotleciki. Następnie każdy zawijamy w plasterek szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kotleciki pieczemy około 35 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-). Smacznego :-)
Fajnie, ciekawie to wygląda. Wierzę, ze smakowało wyjątkowo. Dobry pomysł na pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńna pewno są soczyste i pełne smaku:)
OdpowiedzUsuńLubię mięsko, ale widząc ziemniaki z koperkiem,najpierw sięgam po nie:) kotlety wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak oryginalny sposób podania :)jakoś tak odrazu ciekawiej :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja na smaczny obiadek :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńW Takiej postaci nie jadłam.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, przyda się, bo akurat w niedzielę mam gości i nie miałam koncepcji:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to nowość, zdaje się że fajnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńciekawe urozmaicenie mielonego :)
OdpowiedzUsuń