Mielone zapiekane w szynce parmeńskiej



Witajcie po weekendzie :-). W tamtym tygodniu oglądałam chyba powtórkę programu Ugotowani i jeden pan zawijał tak mi się wydawało mięso mielone w szynkę parmeńską. Jak nie było to mięso mielone, to ja takie zawinęłam i zapiekłam w piekarniku. Powiem Wam, że fajnie smakuje, tak inaczej. U mnie z ziemniaczkami i ogórkami, które nie zdążyły znaleźć się na talerzu :-). Miłego poniedziałku :-)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub innego
  • 9 plasterków szynki dojrzewającej u mnie parmeńska
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki ketchupu


1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy dokładnie. Łyżką nabieramy porcje i formujemy w rękach owalne kotleciki. Następnie każdy zawijamy w plasterek szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kotleciki pieczemy około 35 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-). Smacznego :-)





11 komentarzy:

  1. Fajnie, ciekawie to wygląda. Wierzę, ze smakowało wyjątkowo. Dobry pomysł na pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno są soczyste i pełne smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię mięsko, ale widząc ziemniaki z koperkiem,najpierw sięgam po nie:) kotlety wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak oryginalny sposób podania :)jakoś tak odrazu ciekawiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczna propozycja na smaczny obiadek :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, przyda się, bo akurat w niedzielę mam gości i nie miałam koncepcji:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie to nowość, zdaje się że fajnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe urozmaicenie mielonego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger