Indyk z bobem, papryką, cukinią, zieloną cebulką i ryżem
Dzisiaj przepis na indyka z bobem, żółtą papryką, zieloną cebulką, cukinią i ryżem brązowym. Trzeba skorzystać z bobu póki jest. Indyka kupuję zamiast kurczaka, bo mniej nafaszerowany. W okresie upałów trzeba sobie jakoś radzić i robić coś na szybko, a w Rzeszowie gorąco :-) Miłego dnia :-)
Składniki:
- 300 fileta z indyka
- mała cukinia
- 300 g bobu
- 1 żółta papryka
- młoda cebulka z zielonymi cybuchami
- 1/2 łyżeczki słodkie papryki
- 1/2 łyżeczki oregano sól
- pieprz
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- masło klarowane do smażenia
1. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy. W miseczce mieszamy oliwę, z papryką słodką, oregano i kurkumą, dodajemy tez sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty dajemy pokrojonego indyka, mieszamy , miseczkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Możemy na dłużej.
2. W międzyczasie, kroimy paprykę, cukinię, cebulkę, gotujemy bób w osolonej wodzie około 10 minut. Po wystudzeniu obieramy ze skórki.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cukinię i paprykę, dodajemy zamarynowanego wcześniej indyka. Jeśli danie robimy z ryżem brązowym, to musimy nastawić też ryż, bo gotuje się go 30 minut. Jak indyka i warzywa będą już prawie gotowe dodajemy do nich bób i cebulkę. Mieszamy. Gotowe :-) Smacznego :-)
To danie mnie urzekło :) Na pewno smakuje równie pysznie jak wygląda :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńletnio, zdrowo i szybko ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis:) Nie próbowałam dodawać bobu do mięs.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kolorowe dania :)
OdpowiedzUsuńTeściowi by smakowało.
OdpowiedzUsuńAle macie dobrze w Polsce z tymi sezonowymi warzywami i owocami, tego mi w UK bardzo brakuje:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam indyka i cukinie - w końcu mogę je połączyć! Idealny przepis dla mnie !
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu kupić bób :) Pyyyycha!
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek :) lubię takie wariacje :)
OdpowiedzUsuń