Indyk z bobem, papryką, cukinią, zieloną cebulką i ryżem



Dzisiaj przepis na indyka z bobem, żółtą papryką, zieloną cebulką, cukinią i ryżem brązowym. Trzeba skorzystać z bobu póki jest. Indyka kupuję zamiast kurczaka, bo mniej nafaszerowany. W okresie upałów trzeba sobie jakoś radzić i robić coś na szybko, a w Rzeszowie gorąco :-) Miłego dnia :-)


Składniki:

  • 300 fileta z indyka
  • mała cukinia
  • 300 g bobu
  • 1 żółta papryka
  • młoda cebulka z zielonymi cybuchami
  • 1/2 łyżeczki słodkie papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • masło klarowane do smażenia


1. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy. W miseczce mieszamy oliwę, z papryką słodką, oregano i kurkumą, dodajemy tez sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty dajemy pokrojonego indyka, mieszamy , miseczkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Możemy na dłużej.
2. W międzyczasie, kroimy paprykę, cukinię, cebulkę, gotujemy bób w osolonej wodzie około 10 minut. Po wystudzeniu obieramy ze skórki.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cukinię i paprykę, dodajemy zamarynowanego wcześniej indyka. Jeśli danie robimy z ryżem brązowym, to musimy nastawić też ryż, bo gotuje się go 30 minut. Jak indyka i warzywa będą już prawie gotowe dodajemy do nich bób i cebulkę. Mieszamy. Gotowe :-) Smacznego :-)






9 komentarzy:

  1. To danie mnie urzekło :) Na pewno smakuje równie pysznie jak wygląda :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. letnio, zdrowo i szybko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis:) Nie próbowałam dodawać bobu do mięs.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale macie dobrze w Polsce z tymi sezonowymi warzywami i owocami, tego mi w UK bardzo brakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam indyka i cukinie - w końcu mogę je połączyć! Idealny przepis dla mnie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę w końcu kupić bób :) Pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny obiadek :) lubię takie wariacje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger