Ciasto dokładnie zważone z truskawkami



Sezon na truskawki już się kończy. Tak właśnie na koniec mam dla Was przepis na pyszne ciasto dokładnie zważone z truskawkami. To ciasto już robiła, tylko w wersji ze śliwkami (klik). Oryginalny przepis to przepis Ewy Wachowicz. W tej wersji ja dodałam mniej cukru, bo według mnie jest bardzo słodkie. Tak resztę musimy dokładnie zważyć zaczynając od jajek, całych w skorupkach. Ciasto wychodzi pyszne, polecam go bardzo, ja nie z truskawkami to ze śliwkami :-). Miłego dnia :-)

Blaszka 23x33 cm

Składniki:

  • 6 jajek L
  • tyle ile ważą jajka masła (temp. pokojowa)
  • tyle ile ważą jajka mąki
  • tyle ile ważą jajka cukru (ja dałam mniej o jakieś 100 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • truskawki lub inne owoce


1. Jajka myjemy (w skorupkach) i ważymy też w skorupkach. Moje ważyły 390 g. Następnie odważyłam tyle samo masła, mąki i cukru (ja mniej). Miękkie masło razem z cukrem ucieramy na puszystą, jasną masę, dodajemy otartą skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. 
2. Teraz zaczynamy dodawać jedno jajko i część mąki, miksujemy, potem kolejne jajko i część mąki, miksujemy. Tak postępujemy do wyczerpania się jajek i mąki :-)
3. Truskawki umyłam, odszypułkowałam, pokroiłam niedbale na mniejsze kawałki.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, na ciasto wsypujemy truskawki.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone. 
Studzimy na kratce, po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)





13 komentarzy:

  1. Świetny przepis, całkiem o nim zapomniałam. Dzięki Beti że go odkurzyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepisik :) Ciasto mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym cieście. W lodówce leży od poniedziałku prawie cały kilogram truskawek, więc jutro wypróbuję ten przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawą strukturę ma to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie proste i nieprzekombinowane wypieki. Ucierańce z owocami to smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda smakowicie, ale to ważenie wszystkich produktów mnie zniechęca do jego robienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej ale bym zjadła takiego do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaintrygowało mnie to ciasto. Dodatkowo wygląda na bardzo pyszne. Będę musiała spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger