Bataty faszerowane



Witajcie :-) Dziś przepis na faszerowane bataty. Powiem Wam, że są rewelacyjne. Naprawdę super smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego, w środku suszone pomidory, oliwki, kulki mozzarelli z chili, szynka prosciutto i świeża bazylia. Przepis wypatrzyłam tutaj - klik, troszkę zmieniłam, bo nie miałam wszystkich składników w domu. Na pewno będę robić kolejne, ale to jak się chłodniej zrobi ;-). Miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 4 bataty
  • 1 opakowanie kulek mozzarelli z chili (u mnie Zotarella)
  • 10 kawałków suszonym pomidorów
  • 12 sztuk czarnych oliwek
  • 8 plasterków szynki prosciutto
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz


Sos czosnkowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz


1. Bataty myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej połówki batatów, wierzch solimy. Pieczemy w 200 stopniach 40 minut.
2. Teraz możemy sobie przygotować farsz: oliwki, suszone pomidory kroimy, tak samo kulki mozzarelli (ja pokroiłam w drobną kosteczkę), świeżą bazylię umyłam i porwałam na drobniejsze kawałki, szynkę pokroiłam w paseczki. Wszystko wrzuciłam do miski (oprócz mozzarelli) i odstawiłam.
3. Jak bataty się nam upieką to za pomocą łyżki wydrążamy miąższ ze środka zostawiając trochę po bokach. Ten wydrążony miąższ ja pokroiłam również w drobną kosteczkę, dodałam do reszty farszu, wymieszałam, dodałam mozzarellę, doprawiłam solą i pieprzem. 
4. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone łódeczki w batatach. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut.


5. W tym czasie przygotowujemy sos: do miseczki dajemy jogurt, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, majonez, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy :-)
6. Bataty podajemy polane sosem czosnkowym i możemy dodać jeszcze świeże listki bazylii. Pycha :-) Smacznego :-)






21 komentarzy:

  1. w sobotę jadłam w knajpie podobnie faszerowane bataty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie je nadziałaś. Z dodatkiem sosu musiały smakować świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy batatów ale muszę przyznać, że wyglądają bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają :) Oj...smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak one przepięknie wyglądają! Aż zachciało mi się jeść.
    MÓJ BLOG (klik)

    OdpowiedzUsuń
  6. mój mąż uwielbia takie wynalazki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio eksperymentuję kulinarnie, więc może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja właśnie szukam jakiegoś pysznego pomysłu na batata:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolory zachwycają! Sos czosnkowy musiał być idealnym zwieńczeniem tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To na pewno jest pyszne, i fajnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie nadziewane bataty chętnie zjadłabym :) Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nadziewałam kiedyś kuskusem z warzywami :) Twoja wersja też pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wyglądają, kolorowo i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie robiłam nigdy faszerowanych batatów,być może skorzystam z Twojego pomysłu, bo wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności:) Chętnie bym wypróbowała.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger