Indyk z masłem orzechowym, suszonym pomidorem i brokułem
Chodziło takie danie już za mną dość długo. Indyk i masło orzechowe crunchy, bo lubię pochrupać, do tego brokuł, suszony pomidor, cebula i czosnek. Jako dodatek ryż. Smacznie wyszło, mój młody zadowolony, nawet nic nie marudził :-). Masło Primavika to masło z dobrym składem, bo tylko 100% prażone orzeszki arachidowe :-). Miłego dzionka Wam życzę, mimo tego zimna brrrrr :-).
Składniki na 3 porcje:
- około 500 g fileta z indyka
- 1 brokuł
- 4-5 łyżek masła orzechowego crunchy u mnie Primavika
- kilka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
1. Brokuła gotuję al'dente. Indyka kroję w kostkę, tak samo pomidory. Cebulę w piórka, czosnek przepuszczam przez praskę.
2. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, jak się nam zeszkli dodaję czosnek i indyka. Smażę, dodaję sos sojowy, suszone pomidory. Następnie dodaję masło orzechowe, ono powoli będzie nam się rozpuszczać i zrobi się sos. Teraz wszystko próbujemy, jeśli mało doprawione możemy dodać jeszcze sosu sojowego, soli lub pieprzu.
3. Pod koniec dodajemy brokuła, delikatnie mieszamy. u mnie jako dodatek ryż :-). Smacznego :-)
Bardzo smaczny pomysł na indyka -:)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe jada mój Łukasz, ja ciągle jem suszone pomidory :D połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńmasło orzechowe i mięso-uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale bardzo ciekawi mnie to połączenie smaków :) Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie smaków, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńwspaniały indyk. a w połączeniu z masłem orzechowym jeszcze nigdy nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńtakie ciekawe i oryginalne połączenie smaków... inspirujące :)
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne! Chętnie bym zjadła taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńKuszą mnie zawsze takie odważne połączenia
OdpowiedzUsuń