"Bez glutenu, bez wyrzeczeń" Weronika Madejska
Jakiś czas temu pisałam recenzję drugiej książki Pani Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety". Książka zawierała przepisy na słodkości bez glutenu. Tym razem przedstawiam Wam pierwszą książkę Pani Weroniki "Bez glutenu, bez wyrzeczeń". Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i reszty świata.
W tej książce znajdziemy sprawdzone receptury na pyszne potrawy, oraz informacje jak odnaleźć się w świecie w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Początek książki to wprowadzenie i krótka historia choroby Pani Weroniki, jak sobie z nią radziła, gdy się o niej dowiedziała w wieku 12 lat, jak przeszła na dietę, jak musiała sobie poradzić bez ukochanych słodkości, o tym jak założyła bloga i jak krok po kroku testowała przepisy, ulepszała receptury, żeby przygotować ulubione danie lub słodycz.
Ta książka to przepisy wegetariańskie na chleby, zakwas na chleb, pyszne śniadania, obiady i kolacje. Znajdziemy w niej też słodkości i osobny rozdział poświęcony tortom. Jeśli chcesz wypróbować pyszny chleba z ziołami i suszonymi pomidorami, owsianki, sałatki, naleśniki, gofry, pizzę, lasagne, risotto lub pyszną bezglutenową szarlotkę, czy tort to musisz koniecznie zajrzeć do tej książki.
Ja na diecie bezglutenowej nie jestem, ale chętnie kilka przepisów wypróbuję z czystej ciekawości. Oprócz tradycyjnych potraw lubię zrobić też coś zdrowego i lekkiego, wiec książka na pewno mi się przyda :-). Zawsze warto zrobić coś zdrowszego dla siebie i rodziny :-).
Tytuł: "Bez glutenu, bez wyrzeczeń"
Autor: Weronika Madejska
Okładka: miękka
Wydawnictwo: Helion
Stron: 190
Ciekawa pozycja, choć obecnie... Z przepisów korzystam jedynie Twoich i innych blogerek :-))
OdpowiedzUsuńLubię takie książki, można się z nich wiele nowych przepisów dowiedzieć :-)
OdpowiedzUsuńWarto do niej zajrzeć czasem po odrobinę inspiracji :).
OdpowiedzUsuńChętnie poczytam w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna książka i na pewno wiele osób znajdzie w niej coś dla siebie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna recenzja książki :) I jak widać można zrobić smaczne rzeczy bez glutenu! :)
OdpowiedzUsuń