Indyk z mango, żurawiną i miodem
Hej :-) Tym razem mięsko z owocami. My tak lubimy, odpowiada nam połączenie mięsa i owoców. Indyk tak jak i kurczak świetnie się do tego nadają. Z indykiem połączyłam mango i żurawinę, dodałam trochę miodu, kurkumy, natkę pietruszki i śmietankę 18%. Jako dodatek kuskus. Nam smakowało bardzo :-) Miłego dnia :-)
Składniki:
- 1 większe dojrzałe mango
- 400 g filetu z indyka
- 3 garście żurawiny
- sól himalajska
- pieprz
- kurkuma
- natka pietruszki
- 4 łyżki miodu
- olej kokosowy do smażenia
- śmietana 18% do zup i sosów
1. Mango obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej kokosowy.
2. Indyka kroimy w paski, wrzucamy do mango, dodajemy sól, pieprz i kurkumę, jak indyk będzie prawie usmażony dodajemy żurawinę, mieszamy chwilkę podsmażamy.
3. Na końcu dodajemy natkę pietruszki i śmietanę 18%, mieszamy. U mnie jako dodatek kasza kuskus. Smacznego :-)
Świetne połączenie, mnie też by smakowało :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńja też lubię takie połączenia, często dodaję ananasa do mięs, czy brzoskwinie z mango jadłam jedynie dorsza i smakował świetnie :)
OdpowiedzUsuńMmm... wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńMango bardzo lubię i takie danie bardzo by mi smakowało :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny, słoneczny zestaw :)
OdpowiedzUsuńLubię mango za kolor, który równoważy pozostałe potrawy na talerzu i dodaje smaczku. Pyszny obiad zrobiłaś :) Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń