Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną



Scones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji. Z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. Możemy do niego dodać suszone owoce, jak w moim przypadku migdały, białą czekoladę i żurawinę, co kto lubi. Ja przepis znalazłam tutaj - klik. Jest rewelacyjne, nawet nie potrafię opisać jego smaku, bo trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-)

Składniki na 8 sztuk (trójkątów):

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanej żurawiny
  • 100 g posiekanej białej czekolady


1. Wszystkie składniki oprócz żurawiny i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy. 
2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby.
3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół)
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :-). Smacznego :-)))






22 komentarze:

  1. Wygląda niezwykle zachęcająco i zastanawiam się, czy bardziej zachęca do pieczenia, czy do szybkiego zjedzenia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zamawiam dwie porcje na dziś, do kawy, dla Kachy i dla mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Żurawiny nie lubię, ale w tym wypadku bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie ię prezentuje, muszę i ja w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo je lubię:)kiedyś miałam fazę i jadałam je co drugi dzień na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego ciasta nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, bardzo apetyczne z super dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają obłędnie ! Chyba się skuszę :).

    OdpowiedzUsuń
  9. muszą smakować rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo spodobało mi się połączenie białej czekolady z żurawiną, ciasto musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie powinnam czytać Twojego bloga o tak późnej porze... ;) Aż nabieram ochoty, żeby coś szybko upiec!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaczne połączenie :) biała czekolada i żurawina.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomysłowe i bardzo apetycznie wygląda ❤

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam placuszki z migdałami <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana skradlas moje serce Nic więcej nie dodam REWELACJA! UWIELBIAM!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger