Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną
Scones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji. Z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. Możemy do niego dodać suszone owoce, jak w moim przypadku migdały, białą czekoladę i żurawinę, co kto lubi. Ja przepis znalazłam tutaj - klik. Jest rewelacyjne, nawet nie potrafię opisać jego smaku, bo trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-)
Składniki na 8 sztuk (trójkątów):
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki zmielonych migdałów
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka posiekanej żurawiny
- 100 g posiekanej białej czekolady
1. Wszystkie składniki oprócz żurawiny i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy.
2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby.
3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół)
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :-). Smacznego :-)))
Wygląda niezwykle zachęcająco i zastanawiam się, czy bardziej zachęca do pieczenia, czy do szybkiego zjedzenia ;-)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńzamawiam dwie porcje na dziś, do kawy, dla Kachy i dla mnie :))
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńŻurawiny nie lubię, ale w tym wypadku bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie ię prezentuje, muszę i ja w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię:)kiedyś miałam fazę i jadałam je co drugi dzień na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńCudne na deser.
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta nie robiłam.
OdpowiedzUsuńo mamo, ale pyszniutko wygląda!
OdpowiedzUsuńSandicious
pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszności, bardzo apetyczne z super dodatkami :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie ! Chyba się skuszę :).
OdpowiedzUsuńmuszą smakować rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo spodobało mi się połączenie białej czekolady z żurawiną, ciasto musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNie powinnam czytać Twojego bloga o tak późnej porze... ;) Aż nabieram ochoty, żeby coś szybko upiec!
OdpowiedzUsuńzaintrygował mnie ten przepis
OdpowiedzUsuńSmaczne połączenie :) biała czekolada i żurawina.
OdpowiedzUsuńPomysłowe i bardzo apetycznie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki z migdałami <3
OdpowiedzUsuńKochana skradlas moje serce Nic więcej nie dodam REWELACJA! UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńPycha! Też bym zjadła :D
OdpowiedzUsuń