Ciasteczka czekoladowo - kawowe
Ciasteczka te już kiedyś robiłam. Tym razem wersja z kawą tiramisu ze sklepu tea rebels. Ciasteczka obłędnie czekoladowe z nutą kawy. Wszystkim bardzo smakowały, kruche, delikatne, trzeba będzie niedługo znowu zrobić :-). Polecam i życzę miłego dnia :-).
Składniki na około 20 sztuk:
- 100 g mąki ryżowej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 110 g masła (temp. pokojowa)
- 80 g erytrolu/cukru trzcinowego/ksylitolu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżeczek mocnego naparu kawy u mnie tiramisu
1. Czekoladę siekamy. Suche składniki mieszamy razem. Odstawiamy.
2. W misie miksera ubijamy na wysokich obrotach masło z erytrolem na puszystą, jasną masę.
3. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy suche składniki, miksujemy, żeby połączyły się z resztą.
4. Dodajemy kawę i posiekaną czekoladę, delikatnie miksujemy.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
6. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto. W rękach formujemy kulkę, kładziemy na papier i lekko ugniatamy. Pamiętajmy o odstępach, bo ciasteczka zwiększą swoja objętość podczas pieczenia. Pieczemy około 15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :-))
Czekoladowo-kawowe... mniam..
OdpowiedzUsuńChętnie bym teraz zjadła kilka. :)
wyglądają uroczo:)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńZgłodniałam... ;)
OdpowiedzUsuńkusząco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj udało mi się upiec czekoladowe ciasteczka, ale zainspirowana twoim przepisem następnym razem dodam do nich kawy. Wyjdzie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPiję kawę, więc chętnie zjadłabym teraz do kawy jedno, no może dwa takie Twoje ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń