Zapiekanka kebab - gyros
Na szybko, a bardzo smacznie. Zapiekanka kebab - gyros popularna ostatnio, nie dziwię się, bo jest rewelacyjna. Moje dziecko jadło ją nie dość, że na obiad, to jeszcze na kolację, tak mu posmakowała. Przepis znalazłam tutaj - klik. Polecam Wam ją bardzo :-). Miłego dnia Wam życzę :-)))
Zapraszam do przeczytania mojego pierwszego wywiadu, poniżej link :-))))
http://gotujmy.pl/bloger-tygodnia-kruche-babeczki,artykuly-bloger-tygodnia-artykul,20065.html
Składniki:
- 2 średnie filety z kurczaka
- makaron (u mnie kokardki) 1/2 pakowania
- 1 puszka kukurydzy
- 5 - 6 ogórków konserwowych
- 1 czerwona papryka
- przyprawa kebab - gyros
- czerwona cebula
- 1 kopiata łyżka majonezu
- 2 kopiate łyżki ketchupu
- olej kokosowy do smażenia
- 20 dkg startej mozzarelli
1. Filety kroję w drobną kostkę, tak samo cebulę. Na patelni rozgrzewam troszkę oleju kokosowego i podsmażam kurczaka i cebulę, pod koniec smażenia dodaję przyprawę (ile kto lubi).
2. W międzyczasie gotuję makaron.
3. Paprykę kroję w kostkę, ogórki w plasterki, kukurydzę odsączam.
4. W kubku mieszam majonez i ketchup
5. Na spód naczynia żaroodpornego daję makaron, posypuję go startą mozzarellą (garść) i mieszam. Następnie smaruję połową sosu, na makaron daję podsmażonego kurczaka z cebulą, następnie ogórki, paprykę, smaruję pozostałym sosem. Na paprykę wysypuję odsączoną kukurydzę i posypuję startą mozzarellą.
6. Zapiekam w 180 stopniach (termoobieg) około 20 minut. Smacznego :-)))
jaka smakowita:)
OdpowiedzUsuńAleż smakowitości, idę do kuchni...:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuńO, spisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznego, lubię zapiekanki tylko przeraża mnie ta kukurydza :)
OdpowiedzUsuńzrobię dzisiaj. :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie i kolorowo! :)
OdpowiedzUsuńcóż, sałatkę gyros uwielbiam więc taką zapiekanką to dopiero bym się zajadała <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kolorowe dania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)robię z makaronem świderki:)))
OdpowiedzUsuńKebab i gyros to moje smaki. :-) Bardzo lubię . :-)
OdpowiedzUsuńKebab jadłam raz w zyciu i to był mój pierwszy i ostatni raz. Chyba źle trafiłam, ale przyprawę kebab-gyros bardzo lubię i używam jej też do sałatek.
OdpowiedzUsuńŚwietny wywiad. Gratuluję!!!
OdpowiedzUsuńA zapiekanka niezwykle kusząca. Kolory, które stworzyłaś w tej zapiekance powodują ślinotok. Oj, zjadłabym taką porcję pysznej zapiekanki :)
Kusi mnie ta zapiekanka i kusi... :-)
OdpowiedzUsuńapetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTakiej zapiekanki nie robiłam, więc robię, bo musi być smakowita:)
OdpowiedzUsuń