Jabłecznik serowy - Pyszny :-)



Ten jabłecznik przebija wszystkie, które do tej pory zrobiłam i zjedliśmy. Nie dość, że jest prosty, szybki w przygotowaniu, to jeszcze rewelacyjnie smakuje. Ciasto łatwo się wyrabia, nie ma z nim żadnego problemu. Jest jedyny minus - szybko znika, bo musimy kroić go tak jak mamy poukładane jabłka, a jabłka to połówki, więc porcji ciasta jest 12 porcji, ale co tam, zawsze możemy zrobić dwa, albo dorobić :-). Przepis znalazłam na blogu bake&taste. Jak chcecie zrobić oczywiście, to polecam jabłka twardsze, mniej soczyste, bo moje twarde były, ale bardzo soczyste i po upieczeniu pod ciastem był mus, co wcale nie odjęło mu smaku :-). Miłego poniedziałku :-)

blaszka 24 x 34 cm
szklanka - 250 ml

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła (temp. pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku dopieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cynamon
  • 6 - 7  jabłek


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier puder, mieszamy. Następnie dodajemy serek, wszystko musimy przemieszać widelcem. Dokładamy pokrojone w kostkę miękkie masło i wyrabiamy dobrze ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy środek. Układamy zaokrągloną częścią do góry ( w pionie powinno zmieścić się u mnie 5 połówek, a w poziomie po 3 połówki), posypujemy cynamonem.
Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy nią jabłka. 

Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach (termoobieg 160 stopni). Ciasto musi się ładnie zarumienić :-). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)




15 komentarzy:

  1. robiłam go parę razy, u mnie zniknął w jeden wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłabym choć kawałeczek tak pysznie się ten jabłecznik prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłecznik... moje ulubione ciasto! Przepis nietypowy, ale chętnie sprawdzę i go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takimi pysznościami wyskakujesz przy poniedziałku? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaaam pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy jabłecznik Nie pomyslalam ze można dodac do niego serek i stworzyć takie cudo Ale mialas super pomysl Chetnie skorzystam z tej podpowiedzi Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda ten jableczniczek !😊

    OdpowiedzUsuń
  8. moje ulubione z ciast! :D uwielbiam! i chętnie skosztowałabym i tej wersji! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasto, z chęcią takie zrobię w weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię ten jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach jak bym zjadła takie ciacho

    OdpowiedzUsuń
  12. super ciacho :) muszę wreszcie zrobić to z połówkami jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smacznie wygląda, mam bardzo duzo jabłek ze swojego ogródka. Zabieram sie dzisiaj za pieczenie :) Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger