Sznycle z indyka faszerowane bazylią, oliwkami i mozzarellą zawijane w szynkę parmeńską
Hej :-) Już wiecie co będziecie robić na Święta ??? Ja już prawie, ciasta wybrał mąż, sałatkę ja, jeszcze muszę tylko tort poszukać, bo mój mąż nie dość, że imieniny ma w Wigilię, to jeszcze i urodzimy. Podwójne święto i w tym roku torcik mu jakiś wykonam :-). Teraz o propozycji na obiad, sznycle z indyka z farszem: oliwki, mozzarella i świeże listki bazylii, całość owinięta szynką parmeńską i zapieczona. Młody zażyczył sobie pieczone ziemniaczki :-). Miłego dnia :-)
Składniki na 3 porcje:
- 3 sznycle z indyka
- kulki mozzarelli
- świeże listki bazylii
- zielone oliwki
- szynka długo dojrzewająca (u mnie parmeńska)
- sól
- pieprz
Dodatek:
- 6 dużych ziemniaków
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy lub kokosowy
Sznycle z indyka rozbijamy na troszkę cieńsze. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy kulki mozzarelli (u mnie mini), oliwki i listki bazylii. Na jednym końcu sznycla kładziemy najpierw kulki mozzarelli (u mnie po 3 szt.), potem zaraz za nimi oliwki (tak samo trzy szt) i na wierzch listki bazylii. Zawijamy roladkę i tak zawiniętą owijamy 2 plasterkami szynki (tak, żeby cały mięso było owinięte). Wkładamy do naczynia żaroodpornego, na którego dno dajemy troszkę oleju. Zapiekamy w 180 stopniach około 35 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy, na dno naczynia żaroodpornego dajemy troszkę oleju, wsypujemy ziemniaki, oprószamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, mieszamy drewnianą łyżką i zapiekamy. Takie ziemniaki muszą się piec około 1 godzimy, więc wkładamy je wcześniej do piekarnika niż roladki. Podajemy z roladkami i ulubionym dodatkiem :-)
Te roladki super wyglądają. A mąż zgaduję, że ma na imię Adam ;>
OdpowiedzUsuńZa oliwkami nie przepadam ale reszta pychotka <3
OdpowiedzUsuńtakie sznycelki to miła odmiana dla zwykłych kotletów z piersi indyka:)
OdpowiedzUsuńależ one pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńO rany, a tutaj znów obłędnie wyglądający obiadek. Same pyszności na talerzu :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie roladki, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDość ciekawie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny obiadek
OdpowiedzUsuńu nas zawijanie w szynkę parmeńską jest niezastąpione :) daje świetny efekt, dzieciaki uwielbiają takie mięsa :)
OdpowiedzUsuńHmm, wyglądają obłędnie :>
OdpowiedzUsuń