Sznycle z indyka faszerowane bazylią, oliwkami i mozzarellą zawijane w szynkę parmeńską



Hej :-) Już wiecie co będziecie robić na Święta ??? Ja już prawie, ciasta wybrał mąż, sałatkę ja, jeszcze muszę tylko tort poszukać, bo mój mąż nie dość, że imieniny ma w Wigilię, to jeszcze i urodzimy. Podwójne święto i w tym roku torcik mu jakiś wykonam :-). Teraz o propozycji na obiad, sznycle z indyka z farszem: oliwki, mozzarella i świeże listki bazylii, całość owinięta szynką parmeńską i zapieczona. Młody zażyczył sobie pieczone ziemniaczki :-). Miłego dnia :-)

Składniki na 3 porcje:

  • 3 sznycle z indyka
  • kulki mozzarelli
  • świeże listki bazylii
  • zielone oliwki
  • szynka długo dojrzewająca (u mnie parmeńska)
  • sól
  • pieprz


Dodatek:

  • 6 dużych ziemniaków
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy lub kokosowy


Sznycle z indyka rozbijamy na troszkę cieńsze. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy kulki mozzarelli (u mnie mini), oliwki i listki bazylii. Na jednym końcu sznycla kładziemy najpierw kulki mozzarelli (u mnie po 3 szt.), potem zaraz za nimi oliwki (tak samo trzy szt) i na wierzch listki bazylii. Zawijamy roladkę i tak zawiniętą owijamy 2 plasterkami szynki (tak, żeby cały mięso było owinięte). Wkładamy do naczynia żaroodpornego, na którego dno dajemy troszkę oleju. Zapiekamy w 180 stopniach około 35 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy, na dno naczynia żaroodpornego dajemy troszkę oleju, wsypujemy ziemniaki, oprószamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, mieszamy drewnianą łyżką i zapiekamy. Takie ziemniaki muszą się piec około 1 godzimy, więc wkładamy je wcześniej do piekarnika niż roladki. Podajemy z roladkami i ulubionym dodatkiem :-)



12 komentarzy:

  1. Te roladki super wyglądają. A mąż zgaduję, że ma na imię Adam ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Za oliwkami nie przepadam ale reszta pychotka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. takie sznycelki to miła odmiana dla zwykłych kotletów z piersi indyka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, a tutaj znów obłędnie wyglądający obiadek. Same pyszności na talerzu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie roladki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dość ciekawie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u nas zawijanie w szynkę parmeńską jest niezastąpione :) daje świetny efekt, dzieciaki uwielbiają takie mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmm, wyglądają obłędnie :>

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger