"Tajniki suszenia żywności" - recenzja książki
Hej :-). Dzisiaj tak jak zapowiadałam wczoraj mam dla Was recenzję książki "Tajniki suszenia żywności", jak w pełni wykorzystać działanie dehydratora. Jak wiemy, suszone produkty, które zrobimy sobie sami w domu będą o wiele zdrowsze od tych kupionych, które zawierają niestety przeróżne dodatki niekoniecznie dla nas zdrowe. Ja się zdziwiłam, jak przeglądałam książkę, że tyle produktów można ususzyć i że wyglądają po ususzeniu tak apetycznie :-) Oprócz recenzji jutro konkurs. Mam do rozdania dla Was dwie takie książki więc zapraszam jutro :-)
W książce znajdziemy:
Pierwszy rozdział są to podstawy: autorka informuje nas o wszystkim co musimy wiedzieć zanim zaczniemy suszyć :-)
Drugi rozdział to suszone owoce: dla mnie raj :-), znajdziemy tutaj suszone krążki jabłek z cynamonem, suszone śliwki, rodzynki, kiwi, ananas, mango, czipsy arbuzowe z limonką, podwójnie suszone banany waniliowo - kokosowe czy suszone morele w amaretto. To tylko kilka przykładów i zdjęcia poniżej :-)
Kolejny rozdział to suszone warzywa: mamy tutaj pomidory, rzodkiewki, czipsy z batatów o smaku barbecue, czosnkowe czipsy z cukinii, pomarańczowo - miodowe czpisy z buraków - mniam :-)
Następny rozdział to ruloniki: ruloniki borówkowe z kremem cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji.
W kolejnym rozdziale znajdziemy suszone mięso: paski suszonej wołowiny, suszona wieprzowina po chińsku, krewetki, łosoś, dorsz
Rozdział szósty to orzechy i pestki: orzechu nerkowca z limonką i papryczką chipotle, orzechy laskowe w czekoladowo - waniliowej skorupce, migdały w czekoladowo - cynamonowej skorupce.
Rozdział siódmy to krakersy i chlebki: czipsy kukurydziane, krakersy z orzechami włoskimi i żurawiną, chlebek cukiniowy, chlebek pomidorowy
Rozdział ósmy to zioła i przyprawy: suszone zioła, cebula i czosnek w proszku, sproszkowane warzywa, słodka papryka w proszku, suszone płatki chili
Rozdział dziewiąty to śniadania: znajdziemy w nim inspiracje i wskazówki, dzięki którym przygotujemy w dehydratorze zdrowe i smaczne śniadaniowe przekąski takie jak granola, czy naleśniki.
Rozdział dziesiąty to przystawki: mini klopsiki warzywne, tortille, pizza
Rozdział jedenasty to desery: słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-)
Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry.
Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia.
Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-))))
Za książkę dziękuję:
Bardzo podoba mi się ta książka i chętnie bym się w nią zaopatrzyła
OdpowiedzUsuńTaka książka bardzo by mi się przydała.
OdpowiedzUsuńchyba nie odważyłabym się suszyć mięsa i ryb ale reszta tak!
OdpowiedzUsuńnawet nie wiedziałam, że tak fajnie można niektóre rzeczy wysuszyć :)
OdpowiedzUsuńCiekawa książka :) ja nie suszę, więc nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się zagłębiła w lekturę tej książki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszone banany i chętnie zrobiłabym je sama w domu :D
OdpowiedzUsuńKrakersy, ruloniki zachwycają! A te suszone kiwi? Nie wiedziałam, że można je suszyć!
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Bardzo przydatna książka. Dla każdego. Ładne wydanie :) Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńCiekawa książka z pięknymi zdjęciami.
OdpowiedzUsuń