Placek a'la po węgiersku, czyli bardziej po mojemu
Hej :-). Placek ziemniaczany z gulaszem, tak bardziej po mojemu, bo dla dziecka musi być bardziej delikatnie, a on chętny bardzo, to zrobiłam właśnie tak. Mięso z indyka, do tego pieczarki, papryka czerwona, cebula i trochę kukurydzy. Taki strogonow, który robiłam tutaj - klik, tylko z dodatkiem kukurydzy i bardziej gęsty. W jeden dzień był z plackami, a drugi Panowie zwyczajnie zjedli z chlebem. Młody jak prawie godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-)
Składniki gulasz:
- 400 g mięsa z indyka (lub innego)
- 2 większe papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 300 g pieczarek
- 2 cebule czerwone
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 300 ml passaty pomidorowej
- 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- pieprz
- natka pietruszki
- 2 -3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- masło klarowane do smażenia
Składniki placki:
- 6 większych ziemniaków
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- mąką (to już na oko)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Gulasz: Cebulę kroimy w piórka i smażymy na roztopionym maśle, przekładamy do garnka, tak samo smażymy pokrojone pieczarki, które solimy, następnie paprykę i na końcu indyka. Jak będziemy podsmażać indyka, to musimy dodać do niego słodką i wędzoną paprykę. Jeśli wersja gulaszu ma być bardziej na ostro to dodajemy jeszcze z pół łyżeczki papryki ostrej. Po podsmażeniu indyka dodajemy go również do reszty składników. Wlewamy bulion i chwile gotujemy, dodajemy kukurydzę, passatę, natkę pietruszki. Gotujemy około 20 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i przesianą przez sitko mąkę ( tu sprawdzamy gęstość gulaszu).
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Po starciu odciskamy, dodajemy do miski, dodajemy czosnek, jajko, doprawiamy i na końcu dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy placki (albo jeden większy, albo kilka mniejszych). Przekładamy na talerz i polewamy ciepłym gulaszem :-).
Mniam, zjadłabym je w mig :) Zapiszę sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńMogłabyś kliknąć w linki TUTAJ ? Dzięki ;*
Lubię takie delikatne placuszki! Wyglądają smakowicie mniam
OdpowiedzUsuńpozdrawia ciepło
super danie, przepadam za plackiem po węgiersku, ale z lenistwa niezbyt często robię :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to danie, w każdej wersji ;)
OdpowiedzUsuńBeti, czy Ty czytasz w moich myślach? Właśnie dzisiaj chciałam zrobić takie danie:)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis, który dzisiaj widziałam i muszę koniecznie wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńApetyczne,mniam.
OdpowiedzUsuńTakie danie zawsze smakuje dobrze :)
OdpowiedzUsuńekstra, podoba mi się dodatek kukurydzy. myślę, że placek musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńNa placki zawsze mam ochotę! :) Bardzo smakowita wersja i super dodatki! :)
OdpowiedzUsuńBeti podobają mi się po tOJEMU :)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takich placków, ostatnio mam ochotę na nie :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowity :) chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń